nieuws

Akzo Nobel mikt op omzet van 20 miljard

bouwbreed Premium

Akzo Nobel zet de komende jaren in op stevige groei. De omzet moet op de ”middellange termijn” groeien naar 20 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 13,9 miljard euro.

De grootste verfspecialist ter wereld maakte gisteren voorbeurs de ambities voor de komende jaren bekend. De doelstellingen gelden een periode van “ongeveer 5 jaar”, aldus bestuursvoorzitter Hans Wijers.
De omzetgroei betreft voornamelijk groei op eigen kracht, maar Akzo Nobel sluit ook overnames niet uit. “Wij kijken serieus naar alle mogelijkheden”, zegt Wijers. “Wij treden nu een tijdperk van versnelde en duurzame groei binnen. Akzo Nobel is goed gepositioneerd om te profiteren van de wereldwijde trends die onze branche beïnvloeden, zoals bevolkingsgroei, verbetering van de kwaliteit van leven in het hogere marktsegment en klimaatverandering.”

Omzetgroei

Opkomende markten zullen een flinke bijdrage aan de omzetgroei leveren, verwacht het concern. Zo wil Akzo Nobel de omzet uit China verdubbelen van 1,5 miljard dollar nu naar 3 miljard dollar. De omzet in India moet worden verviervoudigd van de huidige kwart miljard euro naar 1 miljard euro en ook Brazilië moet op den duur een omzet opleveren van 1,5 miljard euro. Dat is twee maal zoveel als nu.
Voor de Verenigde Staten, waar Akzo Nobel eerder dit najaar een slag sloeg door de belangrijkste verfleverancier te worden van detailhandelsketen WalMart, sprak het concern geen verwachting uit. Over een mogelijke verkoop of joint-venture van de verfdivisie in de VS wilde Wijers zich niet uitspreken.
De omzet moet groeien, maar de winstmarge (ebitda), die bij de vorige doelstellingen was gesteld op 14 procent, wordt gehandhaafd op een niveau tussen 13 en 15 procent. “Dat is een prima marge”, aldus Wijers. De topman zei verder geen dubbele dip te voorzien, maar erkende dat het economisch herstel niet overal even gelijkmatig verloopt.
Het concern is van plan “een stabiel tot stijgend” dividend uit te betalen, aldus financieel topman Keith Nichols. Voor 2010 wil het bedrijf het totale dividend met 0,05 euro verhogen tot 1,40 euro.

Reageer op dit artikel