nieuws

Werken voor een koopje brengt continuïteit in gevaar

bouwbreed Premium

Kozijnen worden aangeboden tegen prijzen waarvoor het hout nog niet is te kopen

Pas op. Straks is de leverancier failliet of word je materiaal van een stuk lagere kwaliteit in de maag gesplitst. Veiligheidshalve zijn bouwers wantrouwend tegenover opvallend lage offertes. Continuïteit is wat telt. Onzekerheid over de leverancier past daar niet bij. Afgelopen twee jaar zijn de bouwkosten voor nieuwe kantoren 10 procent gedaald. De aanneemsommen zakten 11 procent. Daarmee zitten we weer op het niveau van 2003. Niets aan de hand? Wie bij de prijzen uitgaat van een gezonde groeilijn sinds 2000, komt tot de ontdekking dat het verlies al is opgelopen is tot 17 procent.
Het dieptepunt van de bouwkosten en aanneemsommen is zo langzamerhand wel bereikt. Met verder prijsduiken plegen de aanbieders zelfmoord. De algemene verwachting is dat de prijzen tot medio 2011 vrijwel stabiel zullen blijven. Al valt zelfs op die prognose geen garantie te krijgen.
In plaats van onverantwoordelijk prijsvechten, kunnen de aanbieders beter inzetten op voorstellen die toekomstig economisch voordeel zichtbaar maken. Stel dus een document op waaruit de lagere levensduurkosten blijken. Dan krijgt de opdrachtgever het gevoel zijn goede geld te steken in meerwaarde die zich later uitbetaald.
De kuubprijs van de kantoorgebouwen in Nederland bedroeg per 1 juli 267 euro. Ed de Rechteren van Hemert (NBI)

Reageer op dit artikel