nieuws

Slagschaduw van dubbele dip

bouwbreed

Zelfverzekerdheid is bij de handelaren ver te zoeken

Iedereen vreest de dubbele dip. De angst heeft een verlammende werking op de prijsvorming.
De dubbele dip is het begrip van het jaar. Zet het herstel door of duiken we met ons allen een nieuw dal in? Veel sectoren hebben in de eerste helft van het jaar redelijk kunnen groeien. Behalve dan de bouw. De groei in Nederland is vooral afkomstig van de export. Aan de toegenomen vraag uit het buitenland heeft de bouw echter weinig. De binnenlandse bestedingen liggen nog op een laag niveau. Zolang overheden, bedrijven en burgers alleen maar kijken naar het verminderen van de kosten, verkeert de bouw in zwaar weer. Wie bezuinigt heeft zijn hoofd niet staan naar nieuwbouw, uitbreiding of het verrichten van onderhoud.
Normaal gesproken trekken na terugkeer van de vakanties de orders snel aan. Begin september is daardoor een goede indicator voor de stemming in de markt. Voorlopig loopt de polsslag nog niet op. Dat geeft te denken.
De prijzen van betonstaal en balkstaal zitten muurvast. Afgelopen maand hebben de staalfabrieken hun productie getemperd om een prijsdaling te voorkomen. Inschatting is dat vanaf het vierde kwartaal de prijzen weer zullen oplopen.
De prijzen van koper, aluminium, lood en zink zijn nauwelijks zichtbaar gedaald. Ook de kunststoffen houden zich koest, evenals zand en grind.

(NBI)

Reageer op dit artikel