nieuws

Piepschuim verzamelput licht genoeg voor zompige grond

bouwbreed

Een verzamelput van geëxpandeerd polystyreen zakt niet weg in zompige grond en kost onder de streep minder dan een betonnen rioolput. De gemeente Best liet een piepschuim put plaatsen voor haar schoonwaterriool.

Best is volgens commercieel-technisch adviseur Martijn van Brug de eerste gemeente die de piepschuim verzamelput van Havadi laat plaatsen. Zij meet 3,5 bij 2,5 bij 2 meter. Het gewicht van de complete constructie bedraagt ruim 4 ton.
Buiten de put met de aansluitingen bestaat de constructie uit een betonnen onderplaat. Deze fundering moet voorkomen dat de put verzakt. De bovenkant van de put is na monteren van de piepschuim wanden volgestort met 20 centimeter beton waarvan het gewicht opdrijven moet tegengaan.
Op de vier hoeken van de onderplaat zijn schroefhulzen aangebracht. Hierin steken draadeinden van de maat M16. De schroefstangen lopen door uitsparingen in de putwanden en fixeren zo de constructie. Een wapeningskorf beschermt de draadeinden.
“Vanwege de moeilijke aansluitingen is de put in twee etappes geplaatst”, zegt Havadi-directeur Hendrik van Dijk. Daarvoor is de eps-constructie verticaal in tweeën gezaagd. Beide delen zijn elk met schuifmoffen aan de leiding bevestigd. Vervolgens zijn de losse putdelen verlijmd en tijdens het uitharden van de verbinding gefixeerd met spanbanden. De put is afgewerkt met polyurea, een kunststof die volgens Van Dijk vier keer slijtvaster is dan beton.
Best koos voor de piepschuim put vanwege de slechte grondslag van de locatie. “Een betonnen put zou op een onderheide fundering moeten staan”, vertelt Van Brug. Heiwerk bleek volgens hem moeilijk uit te voeren; de put moest tussen bestaande buizen worden ingepast. “Bovenop de parallel lopende afvoer van de overstort en naast een leiding voor vuilwater.”
De laatste afvoer mocht onder geen beding gevaar lopen. “Ook na het heien en het funderingswerk zou het gevaar voor een beschadigde zwartwaterbuis niet zijn geweken”, zegt Van Brug. Door het forse gewicht zou de put immers kunnen verzakken en deze leiding alsnog beschadigen.
De verzamelput verbindt de vernieuwde riolering van de wijk Salderes met de overloopleiding van het bergbezinkbassin van Waterschap De Dommel. Met de vernieuwing is de afvoer van schoon hemelwater gescheiden van die van vuil gebruikt water. Het waterschap subsidieerde de afkoppeling omdat de waterzuivering in Sint Oedenrode minder wordt belast. De overloopleiding loost het regenwater in een sloot langs de A2. Best werkte samen met het waterschap. Aannemer Heijmans voerde het plan uit. De piepschuim put kost ruim 12.000 euro.

Reageer op dit artikel