nieuws

Orderboek van Hochtief boven 40 miljard

bouwbreed

Hochtief heeft in de eerste zes maanden van dit jaar voor bijna 13 miljard euro aan nieuwe opdrachten binnengehaald


Daarmee overtreft het Duitse bouwconcern zichzelf opnieuw. In het eerste halfjaar van vorig jaar lag de aanwas van nieuwe orders bijna 28 procent lager.
Topman Herbert Lütkestratkötter van Hochtief toonde zich gisteren bij de presentatie van de cijfers dan ook bijzonder tevreden. “Ondanks de moeilijke economische omstandigheden blijven de opdrachten onze kant op komen”, aldus de bestuursvoorzitter.
Vooral in Azië wist Hochtief veel nieuwe contracten binnen te halen. In het tweede kwartaal bedroeg de orderstroom daar ruim 5 miljard euro. In Duitsland daarentegen moest de aannemer genoegen nemen met een daling van 4,7 procent. Ook in Amerika moet de onderneming flink vechten voor orders.
Niettemin heeft Hochtief nu voor het eerst in zijn bestaan voor meer dan 40 miljard euro aan werk op de plank liggen. De werkvoorraad steeg in het eerste half jaar met dik 28 procent tot 42,5 miljard euro. Voor Lütkestratkötter reden om de verwachting voor het hele jaar naar boven toe bij te stellen. Ging hij eerder dit jaar nog uit van een daling van het orderboek, nu rekent hij op een stijging.

Omzet

Hochtief – na Vinci en Bouygues het grootste bouwbedrijf van Europa – boekte in het eerste halfjaar een omzet van 9,5 miljard euro. Dat is bijna 4 procent meer dan vorig jaar. Ook het bedrijfsresultaat steeg, met 6 procent tot 396 miljoen. De nettowinst nam met 2,1 procent toe tot 88 miljoen. Op termijn streeft Hochtief naar een winst voor belasting van 1 miljard euro.
Lütkestratkötter maakte gisteren verder bekend dat de divisies Hochtief Europe, Hochtief Real Estate en Hochtief Services zullen worden samengevoegd. Of die operatie gepaard gaat met banenverlies, wordt later dit jaar pas duidelijk gemaakt.

Reageer op dit artikel