nieuws

Multi treft schikking in Rochdale-zaak

bouwbreed Premium

Multi Corporation heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in de fraudezaak rond de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale.

De ontwikkelaar uit Gouda betaalt 565.000 euro; twee bestuurders ieder 25.000 euro. In ruil daarvoor ziet justitie af van verdere vervolging. Het bedrijf en de bestuurders hebben nadrukkelijk geen schuld bekend, aldus een zegsman van het OM gisteren.
In het onderzoek naar dubieuze vastgoedtransacties door voormalig Rochdale-directeur Hubert Möllenkamp onderzocht het OM ook de rol van Multi Corporation. De vastgoedontwikkelaar zou mogelijk steekpenningen hebben aangeboden in ruil voor bouwopdrachten. Het OM baseerde zich daarbij op onder meer een valse factuur uit 2003.
Het bedrijf en de bestuurders kregen uiteindelijk een transactie aangeboden omdat het vermoeden bestond dat de strafeis niet veel hoger zou uitkomen dan het schikkingsbedrag. Bovendien zijn geen vergelijkbare betalingen aangetroffen in de administratie van Multi en hebben de verdachten zich coöperatief opgesteld.
“Het vermoeden is ontstaan dat Multi Corporation in 2003 een betaling heeft gedaan op grondslag van een valse factuur. Deze betaling zou indirect mogelijk ten goede zijn gekomen aan de ex-directeur. Naar aanleiding van dit vermoeden is zowel door FIOD-ECD als door de onderneming zelf uitvoerig nader onderzoek verricht. Vastgesteld is dat bij Multi niet meer is te herleiden hoe destijds de gang van zaken is geweest rond deze factuurbetaling en waar deze betrekking op heeft gehad”, aldus de OM-woordvoerder.
Het strafrechtelijk onderzoek naar Möllenkamp loopt nog. Rochdale ontsloeg hem begin vorig jaar op staande voet. Hij zou niet alleen dubieuze vastgoedtransacties hebben uitgevoerd, maar ook zichzelf een te hoog pensioen en onrechtmatige bonussen hebben toegekend.

Reageer op dit artikel