nieuws

Holcim voorspelt toename van bouwactiviteiten in Europa

bouwbreed

Holcim heeft in het tweede kwartaal zijn omzet met 7,9 procent zien inkrimpen tot 376 miljoen euro. Het terreinverlies in de eerste helft van het jaar liep op tot bijna een kwart van de opbrengst.

In eerste oogopslag groeit het bouwstoffenconcern als kool. In het tweede kwartaal steeg de afzet van transportbeton met 17 procent tot 12,4 miljoen kuub. De verkoop van toeslagstoffen nam met bijna eenzelfde hoog percentage toe tot 43,7 miljoen ton. Op vergelijkbare basis echter – de aankopen buiten beschouwing gelaten – blijft de groei beperkt tot nog geen 4 procent. De verkoop van cement nam licht toe tot 36,8 miljoen ton.
Holcim constateert dat in diverse West-Europese markten en Noord-Amerika de vraag naar bouwstoffen is toegenomen. Het Verre Oosten blijft op groeikoers. Daarnaast trekken de markten in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika aan. Van een algehele opleving van de wereldeconomie wil Holcim echter nog niet weten omdat het aantal onzekerheden eenvoudig te groot is. Zo remmen de hoge staatsschulden in Europa de stimuleringsprogramma’s en stoelt de Amerikaanse opleving nog op een te zwak fundament.
De Zwitserse bouwstoffenreus schat in dat Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland het grootste leed achter de rug hebben. In het zuiden en oosten van Europa domineert de onzekerheid over de hoge overheidsschulden. Desondanks voorspelt Holcim in Europa over het algemeen een toename van de bouwactiviteiten. In de eerste helft van het jaar zag de onderneming – ook al door de strenge winter – haar afzet van cement met 7,7 procent afnemen tot 12 miljoen ton.
Transportbeton leverde 6 procent in en kwam uit bij 7,8 miljoen kuub. De vraag naar toeslagstoffen verminderde met 1,3 procent tot 37,5 miljoen ton. Het beste presteerde, dankzij de vele infraprogramma’s, de asfalttak. Die schroefde in Europa het volume met 7,4 procent op tot 2,9 miljoen ton.

Reageer op dit artikel