nieuws

Haarlem verlicht parkeergarages met led-armaturen

bouwbreed Premium

Haarlem laat led-armaturen monteren in drie openbare parkeergarages. De armaturen komen van Rentalite uit Enschede.

Rentalite biedt de armaturen gratis aan. Haarlem betaalt een vergoeding in de vorm van een percentage van het bedrag dat de gemeente bespaart op het energieverbruik van de garageverlichting.
“Vergeleken met conventionele verlichting met tl-lampen van 58 watt nemen de led-armaturen jaarlijks elk voor 60 tot 75 euro minder aan elektriciteit op”, zegt Nick Silderhuis van Rentalite. Zijn bedrijf ontvangt daarvan per armatuur 38,5 euro. De onderneming biedt de regeling aan elke geïnteresseerde aan.
Het Enschedese bedrijf ontwikkelt en bouwt de led-armaturen zelf. Het monteert powerleds in van de Amerikaanse fabrikant Cree. “Die gaan minimaal 50.000 uur mee”, aldus Silderhuis. Aan het eind van deze periode is de lichtstroom met 20 procent afgenomen. “Dat is vergelijkbaar met het lumenverval in tl-lampen”, meent Silderhuis. Daar ligt volgens hem de afname tussen 25 en 30 procent. In de eerste duizend branduren ontstaat in de Cree-leds een verval van 4 procent. Beheerders die de opbrengst te klein vinden worden, kunnen met een schakelaar in de armatuur het vermogen vergroten.
Armaturen met tl-lampen kunnen zeker worden vervangen, garandeert Silderhuis. “Met hetzelfde aantal armaturen geven de led-lampen tot 80 procent meer lux op de rijbaan.”

Reageer op dit artikel