nieuws

Doorlatendheid bentoniet laat zich voorspellen

bouwbreed

Het normalisatie-instituut NEN heeft de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8888 gepubliceerd

Deze biedt een methode voor het bepalen van de verwachte doorlatendheid van bentoniet dat maximaal is aangetast door zouten. De samenhang (cohesie) van bentoniet wordt beïnvloed door zouten, de doorlatendheid neemt toe door afnemende cohesie. De methode is bedoeld voor het bepalen van de gelijkwaardigheid van bentoniet met andere materialen die worden gebruikt voor isoleren, beheren en controleren van afdichtingen (zogenaamde IBC-materialen). De NTA is opgesteld door de NEN-werkgroep ‘Isolerende voorzieningen’, in september 2009 opgericht op verzoek van VROM en Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels