nieuws

Dak van bitumen op Schiphol werkt luchtzuiverend

bouwbreed Premium

Een dakbedekking van gerecyclede bitumen zuivert tevens de lucht. Dit innovatieve product, Noxite genaamd, beleeft volgens de fabrikant zijn Nederlandse primeur op het Transview-gebouw op Schiphol.

TNO heeft het in mei vorig jaar aangebrachte dak op Schiphol de afgelopen maanden gemonitord. De definitieve onderzoeksresultaten worden pas in de loop van komende maand verwacht, maar de eerste bevindingen zijn positief.
Het product van Icopal in Groningen is vervaardigd van gerecyclede bitumen. Technisch manager Bram Kranenburg van Icopal omschrijft Noxite als de eerste, luchtzuiverende bitumineuze dakbedekking. “Nadat de laboratoriumtests uitwezen dat het materiaal doet wat het moet doen, introduceerden we dit product twee jaar geleden op de markt. Onze vuistregel is dat 1000 vierkante meter dak belegd met Noxite jaarlijks 52 miljoen kubieke meter vervuilde lucht zuivert.”
Ook het dak van De Nederlandsche Bank in Amsterdam, circa 12.000 vierkante meter groot, is inmiddels van het duurzame dakmateriaal voorzien.
> pagina 11: Gerecyclede bitumen op schiphol-dak

Reageer op dit artikel