nieuws

Betrokkenheid blijft beperkt bij zzp’er

bouwbreed Premium

Het is een feit dat steeds meer grote bouworganisaties het werk uitbesteden aan zzp’ers

Annemiek Verweij en Hans Dusseldorp vragen zich af of grote ondernemingen, waarbinnen alle mensen in loondienst werken, straks geschiedenis zijn.
Zzp’ers worden tijdelijk ingehuurd voor een project. Vanuit bedrijfseconomisch belang is dat erg slim, maar wat betekent deze keuze voor de motivatie en betrokkenheid van de medewerkers voor het product dat zij moeten opleveren? Medewerkers werken altijd voor een bepaalde reden bij een organisatie. Dit kan zijn omdat er een goede balans is tussen werk en privé, het afwisselend en uitdagend werk is óf omdat er een bepaalde beloning of status aan vastzit. Voor iedere medewerker geldt dat ze zowel intrinsiek als extrinsiek gemotiveerd zijn of kunnen worden.

Positiefs

Bij motivatie gaat het altijd om het bevredigen van individuele behoeften. Iemand doet iets omdat hij of zij het gevoel heeft er iets positiefs aan over te houden. Op werkgebied komen intrinsieke motivatiefactoren voort uit de aard van het werk, bijvoorbeeld inhoudelijke taken en het hebben van verantwoordelijkheden. Daarnaast is het de wil of drang om bepaalde handelingen te verrichten waarmee tot een zeker doel wordt gekomen. Bij extrinsieke motivatie komen mensen in beweging omdat ze door iets buiten henzelf worden aangezet. De mensen worden van buitenaf geprikkeld. Op werkgebied zijn extrinsieke motivatiefactoren bijvoorbeeld geld,status, het gemeenschappelijk opgeleverde resultaat of product. Deze motivatiefactoren, zowel intrinsiek als extrinsiek, zijn belangrijke factoren die ook spelen wanneer organisaties zzp’ers inhuren. Heerst er wel een teamgevoel bij de zzp’ers? Is er nog zoiets als een bedrijfscultuur? En hoe betrokken zijn de zzp’ers met de organisatie en het totaalproduct van de organisatie waarvoor wordt gewerkt? Op internet is te zien dat velen hier diverse meningen over hebben. Zo wordt er gesteld dat de zzp’er niet betrokken is en voornamelijk kijkt wat hij er zelf voor krijgt, oftewel ‘what is in it for me?’. Een zzp’er moet immers zijn eigen broek ophouden en zal alleen dat doen, dat strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van de opdracht. Overigens is het ook zo dat zzp’ers goed zijn in hun vak en daaruit hun voldoening halen. Oftewel, ze zijn intrinsiek gemotiveerd in het vak dat ze uitoefenen. De betrokkenheid voor het vak is hierdoor groot en ze zullen zich dus willen inzetten om hun taken binnen een bouwproject goed te voldoen.

Ambassadeur

Feit blijft wel dat medewerkers in loondienst vaak ook een ambassadeur zijn van een organisatie en doorgaans meer betrokken zijn, niet alleen met het project, maar juist ook met de organisatie. Hierdoor zijn deze vaste medewerkers vaak een nieuwe bron van ideeën binnen de organisatie en denken ze mee over de ontwikkeling van producten en diensten. Daarnaast wordt in de beheersing van de ‘lopende’ processen en werkzaamheden’ zaken onderkend die de verantwoordelijkheid van anderen zijn, maar toch worden opgemerkt en opgelost. Er bestaat zoiets als een ‘gemeenschappelijke’ verantwoordelijkheid. De zzp’er kan dan wel betrokken zijn met een bouwproject, de betrokkenheid en binding voor de organisatie blijft beperkt tot het eigen werk. Dit terwijl persoonlijke betrokkenheid bij een organisatie één van de belangrijkste factoren zijn die het succes voor een organisatie op de korte maar met name op de lange termijn bepalen.
Auteurs zijn senior managing consultant, respectievelijk consultant bij Berenschot
Utrecht

Reageer op dit artikel