nieuws

Benelux dissonant voor groeibriljant Imtech

bouwbreed Premium

Technisch dienstverlener Imtech heeft in het eerste halfjaar van 2010 zijn winst met 11 procent weten te vergroten tot 57 miljoen euro. De Nederlandse markt baart echter zorgen.

Imtech heeft zijn orderportefeuille het eerste halfjaar van 2010 met 8 procent weten uit te breiden. Voor het eerst is de grens van 5 miljard euro overschreden. Volgens het bedrijf is de portefeuille even stevig als vorig jaar. De omzet van het ingenieursbureau uit Gouda stabiliseerde zich op net iets meer dan 2 miljard euro.
Een prima prestatie, vindt René van der Bruggen, bestuursvoorzitter van de technisch dienstverlener. “Zeker gegeven de nog steeds uitdagende marktomstandigheden in een groot aantal landen en markten. Met name in Duitsland, Oost-Europa en Nordic excelleert Imtech.”
Vorige week nam Imtech het Zweedse elektrotechnische bedrijf NEA over voor 102 miljoen euro. NEA is de één na grootste speler op de markt van elektrotechnische dienstverlening in Zweden. Ook werd het Finse YSP overgenomen, een specialist op het gebied van verkeerstechnologie.
De technisch dienstverlener verwacht doet het goed in de energie- en milieumarkt. Zo zorgt Imtech voor de groene revitalisering van het hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Frankfurt en is de onderneming in Duitsland betrokken bij het testen van energiezuinige auto’s. In München werd het nieuwe Aerodynamic Test Centre, het modernste automotive ontwikkelcenter ter wereld, opgeleverd voor BMW Group. Voor Porsche, Audi en Daimler werkt Imtech aan de energie-efficiënte productie van auto’s. Het ingenieursbedrijf boert verder goed met projecten in gebouwautomatisering, stadion-, datacenter- en cleanroomtechnologie, luchthavens en zorg.

Stevige concurrentie

In de Beneluxkampt de onderneming met een sterk verminderde vraag en stevige concurrentie uit Midden- en Zuid-Europa. De omzet daalde met 14 procent. Besluiten over grote investeringen worden uitgesteld en de stroom aan kleine order dunt uit.
Vanwege de slechte markt gaat Imtech zich versneld richten op de markten energie, duurzaamheid, milieu, datacenters, zorg en security. In de Benelux-vestigingen is het aantal werknemers met 8 procent teruggebracht tot een kleine zevenduizend mensen. Bij Imtech werken in totaal 25.000 medewerkers.
Meer dan de helft (55 procent) van de activiteiten van Imtech is terugkerend werk. Het concern beschikt over duizenden onderhoudscontracten.

Reageer op dit artikel