nieuws

Batenburg voert nettowinst op

bouwbreed Premium

Installatie- en handelsbedrijf Batenburg heeft in het eerste halfjaar de omzet met 4 procent zien dalen tot ruim 69 miljoen euro.

Dat heeft de Rotterdamse groep, die bestaat uit zeven installatiebedrijven en vijf handelsondernemingen, bekendgemaakt.
Het concern spreekt zelf over een “geringe” daling van de omzet. Als het in april beëindigde installatiebedrijf IJsselmuiden buiten de cijfers wordt gelaten, ligt de omzet volgens Batenburg “op een vergelijkbaar niveau als in 2009”.
De voortgezette installatieactiviteiten waren in de eerste zes maanden goed voor een omzet van 43,5 miljoen, 1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Met name de installatiebedrijven die zich richten op de utiliteitsbouw hebben het moeilijk.
De industrie, een andere sector waarin de installatiebedrijven actief zijn, herstelt zich licht. Dat geldt ook voor de tuinbouw, al zijn de financiële buffers in deze sector “nog onvoldoende hersteld om nieuwe investeringen te doen”, aldus Batenburg.
De handelstak leverde de Rotterdammers 25 miljoen aan omzet op, 1 procent meer dan vorig jaar. Batenburg ziet de vraag naar elektronicacomponenten, printplaten en bevestigingsmateriaal sterk toenemen. Daartegenover staat dat de afzet van controllers en weerstanden is afgenomen. Bij enkele handelsbedrijven is de werkdruk dusdanig gestegen dat weer nieuwe werknemers konden worden aangenomen.

Industrie

Batenburg sloot het eerste halfjaar af met een bedrijfsresultaat van 1,8 miljoen euro, een toename van 27 procent. De nettowinst steeg eveneens, met 13 procent tot 1,3 miljoen euro.
Groei moet komende maanden vooral komen uit de industrie. Over de bouw- en installatiemarkt is Batenburg somber. “Voor heel 2010 wordt een stevige krimp verwacht in de voor ons relevante utiliteitsbouw. Dit vertaalt zich onder andere in prijsvechten op de aanbestedingenmarkt. De infrastructuurmarkt blijft voor ons qua werkaanbod stabiel, maar kent eveneens prijsdruk.”
Niettemin verwacht het bedrijf de winst dit jaar op te kunnen voeren, met 25 procent tot 3,8 miljoen.

Reageer op dit artikel