nieuws

Zzp’er leeft vooral van particuliere opdrachten

bouwbreed

De meeste zzp’ers in de bouw zijn voor het merendeel van hun inkomens niet afhankelijk van inhuur door aannemers, maar verdienen vooral door klussen bij particulieren. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De gemiddelde zzp’er in de bouw is 44 jaar, zegde op zijn 35ste zijn vaste baan vrijwillig op voor een zelfstandig bestaan en doet voornamelijk renovatie- en onderhoudsklussen voor particulieren. Hij heeft tien opdrachtgevers, rekende in 2008 29 euro per uur (ex btw) en heeft een jaarinkomen van 42.000 euro, wat overeenkomt met 2.430 euro netto per maand. Mond-tot-mondreclame is de belangrijkste manier waarop hij aan nieuwe opdrachten komt, blijkt uit het gisteren gepubliceerde onderzoek ‘Zzp’ers in de bouw’ van het EIB.
Acht van de tien zzp’ers doet projecten voor particulieren. Voor bijna de helft van de zelfstandigen zijn particulieren de belangrijkste opdrachtgevers. Daarna volgen de aannemers. Zes van de tien zelfstandigen hebben hen als opdrachtgever. Voor een derde van de zzp’ers is dit de belangrijkste inkomensbron.
Ook collega-zzp’ers fungeren vaak als opdrachtgever. De helft van de zelfstandigen neemt opdrachten van collega’s aan. Voor 5 procent zijn collega’s de voornaamste opdrachtgever.
Niet iedere zelfstandige lukte het om in 2008 een goede boterham te verdienen. Zo’n 10 tot 20 procent van de zelfstandigen kan volgens het EIB als kwetsbaar worden aangemerkt. Deze zzp’ers hebben slechts drie of minder opdrachtgevers of hebben een bruto jaaromzet van minder dan 30.000 euro. Mogelijk is dat de reden dat een op de vijf van deze eenpitters naast zijn bedrijf nog een andere bron van inkomen heeft.

Beperkte aanwas

De werkgelegenheid van zelfstandigen in de bouw is sinds 1995 meer dan verdubbeld. In 2008 werkten 79.000 zzp’ers in de sector. Samen zijn ze goed voor 15 procent van de werkgelegenheid.
Het EIB verwacht dat de komende tien jaar de aanwas van het aantal zelfstandigen beperkt is. In 2020 rekent het instituut op 80.000 tot 125.000 eenmansbedrijven. Alleen in een scenario met hoge groei, deregulering en marktwerking zal de bouw 125.000 zzp’ers in 2020 tellen. Hun aandeel in de werkgelegenheid is dan met 23 procent vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk, op dit moment de koploper in Europa.

Reageer op dit artikel