nieuws

Tweestrijd

bouwbreed

Ik bevind mij als voorzitter van De NieuwBouw en als professional in de bouwsector in een nogal tweezijdige wereld

Elke keer als ik hier iets opschrijf kies ik een plek tussen die uitersten in het bouwpubliek, en dat is op zich al een verhaal waard.
Zo heb je opvallend veel ‘radicale’ vernieuwers. Heren en dames die de bouw een nieuwe tijd in loodsen van boterzacht management, overdadig oog voor de menselijke kant en wild-dynamische organisatievormen. Je ziet ze overal, omdat ze hun gedachtegoed luidkeels verkopen, onafhankelijk en onbezoldigd (omdat de sceptische sector ze nog niet voor hun expertise aannam). Zie ze als een groep ‘Münchhausens’ die al trekkend aan de bootstraps van de bouw elke teleurstelling van de weerbarstige realiteit afschuiven op de traagheid van een achterhaalde structuur. Hun doelgroep, de bouwwereld, staat erbij en kijkt er naar en denkt er het zijne van.
Intussen is het die bouwpraktijk die uitblinkt in stabiliteit, degelijkheid en het ontbreken van elk gevoel voor revolutie, een cultuur die de voorwaarde schept voor elk project. Aldaar bevinden zich de aanhangers van de degelijke school die met ratio, ervaring en boerenverstand projecten tot een goed einde brengen. Laten we dat vooral niet kwijtraken.
Daartussen ontwikkelt zich een gigantisch vernieuwingsbesef, doch traagheid in realiteit. Vernieuwing is noodzaak, stilstand is onderwerp van boycot alom. Maar waarom dan? Is het niet de stabiliteit die het mogelijk maakt te opereren in een markt waarin het altijd gaat om veel geld, en waar elke uitgave nauwlettend wordt voorbereid? Het gedachtegoed loopt aardig uiteen. Drang naar verandering komt vaak voort uit frustratie, en die frustratie wordt alleen maar groter naarmate de kloof verbreedt. Vernieuwing en realiteit spreken elkaars taal niet meer, en het wordt tijd om je af te vragen wie de meest gewenste situatie predikt. Het antwoord ligt ongetwijfeld in het midden, maar aan gedachtegoed in het middengebied wordt amper nog gewerkt. Vernieuwers, u merkt, ik roep op tot matiging van initiatie. Stop meer energie in aansluiting.
Voorzitter De Nieuwbouw

Reageer op dit artikel