nieuws

Trekpalen NAi begeven het

bouwbreed

Als gevolg van een te hoge grondwaterdruk functioneren de trekpalen onder het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam onvoldoende

Daardoor is de keldervloer tot zo’n 9 centimeter opgebold. Betonblokken op de vloer voorkomen erger.

“De trekpalen hebben het begeven”, meldt Peter Haasbroek, zakelijk directeur van het Nederlands Architectuur Instituut (NAi). Hij baseert zich op onderzoek van de ingenieursbureaus Fugro en Corsmit. “Een deel van de kelder onder het gebouw is voorzien van trekpalen, vanwege het open volume van de museumzaal. Die palen zijn ‘losgeraakt’ door een te hoge waterdruk, mogelijk een piekbelasting. Blijkbaar is de grondwaterstand hoger dan gebruikelijk.” Onder het gebouw bevinden zich geen peilbuizen, maar in de omgeving wordt de grondwaterstand wel gemeten, onder meer bij het museum Boijmans van Beuningen en het Sophia Kinderziekenhuis. Haasbroek noemt de bouw van de parkeergarage of de metrobuis als mogelijke oorzaken van de hoge grondwaterstand.
Eind mei constateerden medewerkers van het NAi de eerste scheuren in de keldervloer en wanden. Teneinde de vloer te belasten, leverde J. Bos en Zn. uit Moordrecht zo’n 70.000 kilo zand in ‘big bags’. De keldervloer ligt ongeveer 3,5 meter onder het grondwaterpeil. Volgens Ole Bouman, directeur van het NAi, rekende een constructeur uit dat het gewicht van de ballast nog zevenmaal zo groot zou moeten zijn.

Verbouwing

Niet alleen het NAi lijdt schade door de hoge grondwaterdruk. Bouman wees op de scheurvorming in de nabijgelegen Arminiuskerk, scheuren in het gebouw van het Sophia Kinderziekenhuis en het omhoogkomen van een tegelvloer in museum Boijmans van Beuningen.
De verbouwing die het NAi deze zomer had willen laten uitvoeren is uitgesteld. Haasbroek: “We willen niet het risico lopen de situatie te verergeren, bijvoorbeeld doordat we gaan heien en slopen. Bovendien moet de aansprakelijkheid eerst helder worden.”
Als mogelijke oplossing noemt hij aanbrengen van schroefpalen (Gewi-ankers) of permanent ballasten van de vloer met bijvoorbeeld een meter beton. In het laatste geval kan de kelder niet meer worden gebruikt. De schade loopt in de tonnen, meldt Haasbroek.
De opgebolde keldervloer laat geen grondwater door. In de kelder staan betonblokken met een gewicht van zo’n 260.000 ton. Daardoor is de opbolling enkele millimeters verminderd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels