nieuws

Studenten TU helpen Marokko aan water

bouwbreed Premium

Studenten van de TU Delft gaan samen met studenten van de Wageningen Universiteit veldwerk doen voor de aanpak van de grote waterproblemen in Marokko.

Doel is een innovatieve oplossing te ontwikkelen voor zowel de omvangrijke erosie, waterschaarste als vervuiling in het Noord-Afrikaanse land. Door ontbossing is het land geërodeerd en stroomt het regenwater linea recta naar zee, een flink deel van het land meenemend. “Alle vruchtbare bodem verdwijnt in zee en het land verandert in woestijn”, beschrijft TU-studente Dina el Filali de desastreuze ontwikkeling.
Zij bracht de kwestie op de TU Delft onder de aandacht. Hoogleraar Stedelijke Watercyclus Technologie Luuk Rietveld gaat de komende maanden studenten werven om bij te dragen aan een bijzonder project. Dit wordt gesitueerd in de noordoostelijke provincie Chefchaouen en moet een voorbeeld worden voor andere gebieden in het land die nog te redden zijn.
Het initiatief komt van de stichting Kantara. Deze ideële organisatie zet zich in “voor een duurzame wereld” door “een brug te slaan tussen Nederland en Marokko op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling”.

Overleven

De woestijnvorming is onomkeerbaar in een groot deel van Marokko. Vooral in het noordoosten zou het tij op veel plaatsen nog te keren zijn, al is ook daar al veel schade aangericht. Bossen worden gekapt, legt de studente uit, zonder na te denken over de schadelijk gevolgen. De meest arme bevolking is daarvoor te druk met overleven. “En aan de zo veroorzaakte waterproblemen wordt nog vrijwel niets gedaan.”
Voor een reeds kale berg bij het dorp Assoul blijkt het vijf voor twaalf. Dit wordt de locatie voor het project. “Het wordt een innovatieve, duurzame en ecologische oplossing.”

Retentievermogen

De bedoeling is op de hellingen door een combinatie van stenen wallen en beplanting het water vast te houden, waardoor weer landbouw mogelijk wordt, het retentievermogen wordt hersteld en opgedroogde waterputten onder de berg weer worden gevoed met water dat van de berg komt. Verder worden helofytenvelden aangelegd voor waterzuivering.
De afdeling Watermanagement werkt voor het project samen met een aantal instanties uit de watersector zoals de Nederlandse bedrijven WaterNet en Ecofyt en het Marokkaanse waterbehandelings- en distributiebedrijf ONEP. Nog veel andere partijen hebben zich als partner aan het bedrijf verbonden zoals World Waternet, de Wageningen Universiteit, Aqua For All, Waterschap Reest & Wieden en de Marokkaanse Universiteit Mohamed V.
Het project heeft een looptijd van drie jaar. Studenten krijgen de kans verkennend werk te doen in Marokko in een periode van bijvoorbeeld twee maanden, maar dat kan per persoon afhankelijk van de wensen en mogelijkheden verschillen, verklaart Filali.

Reageer op dit artikel