nieuws

Spaanderman toont nieuwe led-armatuur

bouwbreed

Ten minste 50.000 branduren waarin de lichtopbrengst niet verandert, dat garandeert Spaanderman uit Hoofddorp voor zijn led-armatuur ESA Myra LED. De leverancier adviseert de armatuur voor openbare ruimtes en bedrijfsterreinen.

De armatuur is opgebouwd rond de nieuwe Fortimo ledtechniek van Philips. Onderdeel van die techniek is een folie met een fluorescerende stof die het ledlicht gelijkmatig verdeelt en zo de verblinding voorkomt die traditionele puntleds veroorzaken. De egale verlichting vermindert volgens Spaanderman ook de lichtvervuiling.
De leverancier biedt de keuze uit lichttemperaturen van 3000 en 4000 graden kelvin. De kleurweergave heeft een Ra-waarde van meer dan 70. Daarin zijn kleuren volgens Spaanderman beter te herkennen dan in het licht van hogedruk kwikdamplampen en hogedruk natriumlampen. Vergeleken met deze lampen neemt de ESA Myra Led ook minder energie op. Het verbruik zal volgens de leverancier in de loop van de tijd iets toenemen om de lichtstroom op het gegarandeerde niveau te houden.
Spaanderman levert een variant van de led-armatuur van 14 watt die 1100 lumen geeft en een uitvoering van 21 watt die 1800 lumen levert. In de loop van dit jaar komen nog modellen van 3000 en 4500 lumen. Lengte, breedte en hoogte van de armatuur zijn respectievelijk 620, 315 en 232,5 millimeter. Philips houdt volgens Spaanderman deze maten de komende jaren vast.

Reageer op dit artikel