nieuws

Sensornetwerken in diepzee voor controle pijpleidingen

bouwbreed

De Universiteit Twente gaat sensornetwerken ontwikkelen voor diepzeecommunicatie. De netwerken kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van pijpleidingen te controleren, olielekken op te sporen en verontreinigingen in havens vroegtijdig te ontdekken. Voor het onderzoek is 4 miljoen euro beschikbaar.

Diepzeemonitoring gebeurt tot nu toe met grote dure apparatuur die nogal wat beperkingen kent. De vakgroep Pervasive Systems van de UT wil draadloze systemen ontwikkelen die bestaan uit vele kleine en relatief goedkope sensoren die grotendeels zelfstandig informatie met elkaar uitwisselen over grote afstanden. Elke sensor verzamelt zijn eigen specifieke informatie, zoals over trillingen, temperatuur en chemische samenstelling van het water. De netwerken moeten tot op diepten van 1500 meter worden ingezet. Dat betekent dat de sensoren beschermd moeten worden tegen vocht en de hoge druk. Ze worden ondergebracht in behuizingen ter grootte van een voetbal.
De Twentse onderzoekers werken intensief samen met universiteiten en onderzoeksinstellingen uit Italië en Noorwegen. Gezamenlijk hopen ze drie typen netwerken te ontwikkelen.
Bij het eerste liggen de sensoren op de bodem en sturen de verzamelde informatie naar boven. Bij een tweede netwerk bevinden de sensoren zich op diverse niveaus in de oceaan en spelen de informatie door aan kleine duikrobotjes. Het derde type netwerk is eendimensionaalen bestaat uit sensoren die langs leidingen zijn geplaatst om die te kunnen monitoren en lekken in vroeg stadium op te sporen.

Reageer op dit artikel