nieuws

Provincie wil steun vanderden voor plan Thialf

bouwbreed Premium

Friesland zal alleen meebetalen aan ijsstadion Thialf als andere partijen waaronder de KNSB meedoen. Dit heeft de provincie besloten.

In het project ‘Heerenveen, Stad van sport’ blijft uitgangspunt voor de provincie dat het vernieuwde of eventueel nieuwe Thialf de concurrentie met ijsbanen in het buitenland moet aankunnen als toonaangevende ijsbaan voor de organisatie van grote toernooien.
Verder wil het college van Gedeputeerde Staten een eventuele financiële bijdrage bekijken in het licht van een aantal ontwikkelingen in Heerenveen. Eén daarvan is de status van Heerenveen als centrum voor topsport en onderwijs. Een andere vraag is hoe het huidige Thialf en de beoogde locatie van een nieuw ijsstadion goed bereikbaar worden, ook met het openbaar vervoer.
De provincie zal bovendien meer waarde toekennen aan Thialf naarmate de ijsbaan meer bijdraagt een innovaties in energiebesparing. Dat geldt ook voor de bijdrage aan de ontwikkeling van breedte- en topsport en de bevordering van de volksgezondheid.
Voordat Friesland gaat nadenken over een bijdrage, moeten de varianten voor zowel renovatie van het huidige Thialf als nieuwbouw worden uitgewerkt. Vervolgens moeten beide varianten worden doorgerekend door een onafhankelijk bureau. Een bijdrage voor de duurste variant, hoogstwaarschijnlijk nieuwbouw, neemt de provincie alleen in overweging als Rijk en provincie substantieel meedoen.

Reageer op dit artikel