nieuws

Prima tijd voor scholenbouw

bouwbreed

De orderportefeuilles raken leeg, de gemeenten staan bol van de plannen voor nieuwbouw en renovatie

Waar wachten de ambtenaren toch op?
De situatie is gunstig: wie nu investeert krijgt meer schoolgebouw voor minder geld. Zeker 10 tot 15 procent kunnen de aanneemsommen lager zijn dan voorheen. Vaak hebben de plannen veel wind tegen. Bezwaren door omwonenden vliegen je om de oren. De uitwerking laat op zich wachten. Vreemd. Ook de plaatselijke architecten hebben te maken met lege orderportefeuilles. Die zouden de opdrachten goed kunnen gebruiken. Maar nee, architecten moeten blijkbaar van ver moet worden aangetrokken, terwijl de politiek roept zo veel mogelijk binnen de gemeentegrenzen aan te besteden. Door zulke kleine plaatselijke acties kan men de helpende hand bieden.
Goedkoop, goedkoper en duurst. Het klopt niet zou je zeggen, maar in de bouw wel.
Ook bij de jongste aanbestedingen treedt het verschijnsel op. Domweg wordt weer voor de laagste prijs gekozen, terwijl er toch veel hiaten zitten in de open begroting. Andere materialen werden gekozen met een hoger onderhoudsniveau. Dus op den duur meer kosten. Maar ja, sluit de ogen voor de toekomst. Of komt het onderhoud wellicht uit een ander potje? Prijswijzigingen zijn er niet geweest de afgelopen maand. Wel is de verwachting dat in het najaar, bij het uitblijven van een opleving, de prijzen stabiel blijven of een lichte daling laten zien.
De gemiddelde kuubprijs van de scholen en onderwijsgebouwen was per 1 juli 316 euro.
(NBI)

Reageer op dit artikel