nieuws

Portaal vertraagt ontwikkeling nieuwe projecten

bouwbreed

Woningcorporatie Portaal zag niet alleen de vraag naar dure koopwoningen kelderen, ook de goedkope koopwoningen waren nauwelijks in trek.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2009 van de corporatie die in de regio’s Amersfoort, Arnhem, Leiden, Nijmegen en Utrecht 57.000 woningen beheert. Door de vraaguitval zag Portaal zich genoodzaakt de ontwikkeling van verschillende projecten te vertragen, zoals in Hatert (Nijmegen). Voor andere projecten (Diamantlaan in Leiden en Loevenhout in Utrecht) werd besloten juist wel te starten met de bouw. “Die keuze konden we maken in de wetenschap dat de financiële ruimte bij andere projecten voldoende zou zijn om een eventuele tegenvaller op te vangen”, verantwoordt de nieuwe bestuursvoorzitter Bert Keijts zich in het verslag.
Portaal bouwde vorig jaar 703 nieuwe woningen. Daarbij werd 164 miljoen euro in eigen bezit geïnvesteerd, in de vorm van nieuwbouw na sloop en verbeteringen bij renovatie. Daarbovenop werd 23 miljoen euro in nieuwbouwkoopwoningen gestoken. De hoogte van de investeringen zijn vergelijkbaar met 2008.
Keijts maakt zich druk over de maatregelen van Brussel om de doelgroep van corporaties te beperken. “Het effect kan groot zijn. Tel daarbij op de val van het kabinet-Balkende IV, en talloze vragen doemen op. De kans dat we in 2010 ons ondernemingsplan moeten bijstellen is dus bijzonder groot.” De bestuursvoorzitter verwacht dat de lastendruk door Brussel verder zal stijgen. En dat komt Portaal niet goed uit, omdat het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting de waardering voor de corporatie heeft verlaagd naar een B1-oordeel, dat wil zeggen dat de geplande projecten de financiële positie op middellange termijn in gevaar brengen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels