nieuws

Personeel Klomps duurzaam opgeleid

bouwbreed

Klomps Bouwbedrijf uit Dinxperlo heeft zijn voltallige personeel laten bijscholen over energiezuinige bouw

Opleidingsbedrijf OBD in Doetinchem organiseerde hiervoor cursussen.
Het is de voorbereiding voor de opdracht in Ulft 61 energieneutrale woningen te bouwen.
Alle zestig vaste medewerkers zijn op cursus gestuurd. “Van receptioniste tot bouwplaatsmedewerker en directie”, verklaart directeur Bram Klomps. De bijscholing is verzorgd door opleidingsinstituut KPE uit Dordrecht. “Alles op het gebied van energieneutrale bouw, cradle to cradle en passiefbouw kwam aan bod.”
Een algemeen gedeelte was voor iedereen bestemd. Hierin draaide het om algemene kennis en bewustwording. Daarnaast was er een specialistischer deel over de technische bijzonderheden die komen kijken bij de uitvoeringspraktijk. Klomps is de eerste bouwer, zo meldt KPE, die het resultaat, het bedrijfscertificaat Duurzaam en Energiezuinig Bouwen, heeft ontvangen.

Scholingsplan

Volgens KPE-directeur Ron Koenen is zijn trainingsbureau tot op heden “het enige in Nederland met een scholingsplan over duurzaam en energiezuinig bouwen voor alle medewerkers binnen een bouwbedrijf”. Hij mikt ermee op bedrijven die zich willen onderscheiden op zowel de huidige markt als die in de toekomst.

Opsteker

Het project in Ulft is goed voor 6 miljoen euro en daarmee een belangrijke opsteker voor de aannemer uit Dinxperlo met een jaaromzet van 16 miljoen euro. De bouw moet dit jaar beginnen. Klomps denkt er ongeveer een jaar mee zoet te zijn.
De huizen worden ontwikkeld volgens het passiefhuis- en energieplusconcept. Dat laatste betekent dat ze meer energie moeten opleveren dan ze gebruiken. Extra eisen worden verder gesteld aan materiaalgebruik en potentiële levensduur van de woningen en de wijk als geheel. Met alle kennis en ervaring die de medewerkers opdoen, denkt Klomps in de nabije én verre toekomst verschil te kunnen maken. “Mits”, voegt hij daaraan toe”, we die kennis ook continu updaten.”

Reageer op dit artikel