nieuws

Justitie onderzoekt of Hoorn regels asbest wel naleeft

bouwbreed

Het Landelijk Functioneel Parket onderzoekt of de gemeente Hoorn wist dat op het dak van sporthal De Opgang asbest lag. Enkele weken geleden ontdekte een aannemer dat het leien dak asbestvezeltjes bevat. Dit gebeurde nadat hij was ingeschakeld om kapotte leitjes te repareren.

Eerder herstelden medewerkers van de sporthal het dak zelf. Geregeld vinden vernielingen plaats aan de dakbedekking. Ook door harde wind waaien er leitjes vanaf, waardoor asbesthoudend materiaal rondom de sporthal vrijkomt. Het gebied rondom de hal, die is gebouwd in de jaren tachtig, is afgezet en de kapotte leistenen worden opgeruimd.
De opruimactie is bijna afgerond. Op een permanente oplossing voor het dak wordt nog gestudeerd, meldt een woordvoerster van de gemeente.
De gemeente laat zelf ook twee onderzoeken uitvoeren. Een daarvan moet uitwijzen of ambtenaren vanaf 1994/1995 wisten dat er asbest in en op het dak zat en wat zij met die wetenschap gedaan hebben. Ook inventariseert de gemeente wat de eventuele risico’s zijn van gemeentelijke gebouwen die asbest bevatten.
Asbest is sinds 1993 verboden als bouwmateriaal. Een woordvoerder van het Landelijk Functioneel Parket verklaart dat een gemeente strafbaar is als zij nalaat adequate maatregelen te treffen bij reparaties aan daken met asbestvezels. Dit is dan wegens het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels