nieuws

Funderingsbrein is landelijk dekkend

bouwbreed

Met 2500 praktijkervaringen heeft GeoBrain Funderingstechniek een royale landelijke dekking

Het zelflerende systeem voorspelt op basis van expertkennis en praktijkervaringen de kans op schade bij funderingswerk.
Aannemers plaatsen inmiddels vijftig nieuwe ervaringen per maand in het computersysteem. Het gebruik door ingenieurs is sinds 2008 verdubbeld. Vergelijkbare systemen voor boortechniek, dijken en bouwtrillingen zijn in ontwikkeling.
GeoBrain Funderingstechniek (GBF) wordt door gebruikers gevoed met uitvoeringskennis van het installeren van onder meer damwanden en prefab- en vibropalen. GBF verbindt objectieve data, subjectieve expertkennis en voorspelmodellen tot één zelflerend systeem. Ingenieurs kunnen daarmee betere beslissingen nemen en zo de gevreesde faalkosten verlagen.
Tot voor kort werd uitvoeringskennis niet structureel gebruikt in de ontwerpfase, met alle problemen van dien, zegt ingenieur Thomas Bles, projectleider GBF bij kennisinstituut Deltares: “Nog altijd wordt ruim 13 procent van alle damwand-ervaringen als ‘slecht’ gekwalificeerd. Bij het gebruik van planken langer dan 20 meter is dat zelfs 20 procent. En de uitvoering met prefab palen wordt in 8 procent als slecht beoordeeld.”
Ingenieurs zagen het GeoBrain volgens Bles tot nu toe vooral als iets extra’s. Inmiddels behoort het bij steeds meer ontwerpers en aannemers tot de standaarduitrusting. “Steeds meer opdrachtgevers en ook verzekeraars onderschrijven het nut van het systeem. Je moet met goede argumenten komen om het niet te gebruiken.”

Risicoprofiel

GBF is onlangs ook gekoppeld aan de ontwerpsoftware MSheet en MFoundation. Met één druk op de knop krijgen ontwerpers nu een overzicht van vergelijkbare ervaringen en geeft het voorspellingsmodel inzicht in het risicoprofiel. Zo kan het ontwerp compleet worden gemaakt met een uitvoerbaarheidscheck. In korte tijd is GBF via de M-software al meer dan vijftig keer geraadpleegd.
Hoewel GeoBrain Funderingstechniek inmiddels volwassen is, is het nooit af. Met iedere nieuwe ervaring wordt het systeem slimmer. Bles: “Hoe meer ervaringen geladen worden, hoe beter de voorspellingsmodellen werken. Met funderingstechniek hebben we laten zien dat het in de praktijk inderdaad werkt. Tientallen experts samen weten gewoon meer dan één.”

Reageer op dit artikel