nieuws

Europa kleurt Oranje

bouwbreed

Ik weet het nog goed, de waterval van kritiek die onze JP over zich heen kreeg na zijn gevleugelde uitspraak over ons handelsverleden

De VOC-mentaliteit werd geassocieerd met onderdrukking en uitbuiting, maar de oproep was natuurlijk gericht op onze formidabele ondernemerszin! Ook al was JP’s doel nog zo nobel, ik vrees dat zijn uitspraak averechts heeft gewerkt. Daarom een cosmetische ingreep: laten we het voortaan de Oranje-mentaliteit noemen!
Het lijkt misschien zo ver weg: één Europese markt. Er komt echter een dag dat de Afsluitdijk wordt verzwaard en verbreed door de Hochtiefs en Max Bögls. Verslagen op eigen grondgebied, door de Duitsers nog wel.. Tijdens de afgelopen economisch zwakke periode was voor sommige bouwers terugtrekken op Nederlands grondgebied misschien een noodzakelijk kwaad, maar nu moet er echt weer omgeschakeld worden.
Nederlanders worden wereldwijd geroemd om hun waterbouw. Mooi, maar daar mag het niet bij blijven. Ambitie is nodig! Het moment is gekomen om de kansen te grijpen die zijn ontstaan in de economische ravage. Tijd voor koopjesjagers. Neem Strukton, kosten: 250 miljoen. Duur? Tja, van hoge marges hebben bouwers het nooit moeten hebben. Wel kan het opschrokken van Strukton door één van de grote Nederlandse bouwers wel de kritieke massa geven die nodig is om in Europa echt mee te doen.
We moeten geroemd worden om onze beheersing van tijd, geld en de bouwkunst, gevreesd in elke internationale aanbesteding. Daar zijn geen ingewikkelde innovatieplatforms voor nodig, alleen moeten we die Oranje-mentaliteit even kietelen. Onze jongens werden immers 2 jaar geleden met aanvankelijk oogstrelend voetbal simpel uit het toernooi gekegeld, maar zie nu: op mentaliteit!
Ik zie de honderdduizenden Nederlanders al rijendik rond de grachten staan als de bouwers van de Noord-Zuidlijn in een rondvaartboot richting het Museumplein dobberen. Helemaal vlekkeloos verliep het project niet, maar ze ligt er mooi wel! Laten we daarbij het positieve effect op traumaverwerking niet vergeten!

Reageer op dit artikel