nieuws

Elektrostatisch filter vangt fijn stof af

bouwbreed

Dankzij een honingraatstructuur vangen de elektrostatische filters van Ritco met groot rendement fijn stof af bij tunnels, parkeergarages en andere ondergrondse ruimten; ze vertragen ook rookverspreiding bij brand.

Picon Impex, tot nu toe vooral bekend van videodetectiesystemen en noodstroomaggretaten, vertegenwoordigt de Zuid-Koreaanse fabrikant in Nederland. Op de beurs Intertraffic dit voorjaar kwam Frank Brienne van Picon Impex in contact met Ritco. Brienne zag mogelijkheden voor het filter van Ritco en kwam met het bedrijf overeen dat hij de Nederlandse markt gaat bewerken. Installatie gebeurt door Ritco zelf en zo nodig vliegt het Zuid-Koreaanse management zelf over om extra begeleiding te geven.
Brienne ziet grote mogelijkheden in het dichtbevolkte Nederland. “Bij parkeergarages is fijn stof zo’n probleem dat bouwen bijna niet meer mag. Een bijkomend voordeel is dat het rook filtert in geval van brand. Vijf tot tien minuten verspreidt de rook zich niet, wat mensen de tijd geeft om te vluchten.”
Het elektrostatische filter ioniseert de deeltjes die op het filter neerslaan. Een bekend principe, maar door de honingraatstructuur van het filter claimt Ritco veel efficiënter te kunnen filteren dan bestaande producten. In testen komt Ritco uit op percentages boven 90 procent. In metro’s of tunnels kunnen de filters tegen de bestaande ventilatoren worden gezet, in een parkeergarage worden ze aangesloten op de centrale afzuiging. Vervangen hoeft niet. Wel moeten de filters van tijd tot tijd worden gereinigd. Een vrachtwagen met wasunit kan dat ter plekke doen of de filters demonteren, elders reinigen en terugplaatsen.
Toepassingen ziet Brienne vooral bij gemeenten, vervoersbedrijven en Rijkswaterstaat. Hij probeert een van die partijen te interesseren voor een pilot om aan te tonen dat het systeem werkt. Of en hoe snel dat gaat lukken kan hij niet inschatten. “Een nieuw product heeft altijd wat tijd nodig voordat bedrijven het experiment aandurven.”

Tests

In Maastricht liep een burgerinitiatief om de A2-tunnel in de stad te voorzien van een tunnelfiltersysteem een aantal weken geleden op niets uit. De gemeenteraad wees het plan af omdat inpassing van het beoogde systeem de aanvang van de bouw jaren zou vertragen.
Rijkswaterstaat laat weten dat in de huidige tunnels geen filtersysteem nodig is om te voldoen aan de fijnstofnormen. In toekomstige tunnels kan het een optie zijn, afhankelijk van de ligging van de tunnel en hoe de regelgeving zich ontwikkelt. Testen van filters bekijkt Rijkswaterstaat per verzoek.
Vorig jaar beproefde het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit een aantal maanden in de Thomassentunnel het Elektrostatisch Concept, ontwikkeld door BAM en de TU Delft, bedoeld om de hoeveelheid fijn stof in de tunnel te verminderen. Uit die test concludeerde Rijkswaterstaat dat het systeem perspectief biedt, maar dat het zich nog verder moet bewijzen. Er komt een nieuwe proef bij project Schiphol-Amsterdam-Almere die BAM gaat uitvoeren, zo laat Rijkswaterstaat weten; verdere details zijn nog niet bekend.

Reageer op dit artikel