nieuws

Bunkers wijken voor weg

bouwbreed Premium

Struijk uit Krimpen aan den IJssel sloopt twee bunkers aan de Pettendijk in Maasdijk

Civiele technieken deBoer-Spanlift uit Nieuwegein schuift woensdag een derde bunker negen meter op. De bunkers moeten plaats maken voor de Tweede Ontsluitingsweg voor Hoek van Holland.
Struijk heeft een kleine zeven werkzame weken voor de afbraak. Struijk wilde de bunkers aanvankelijk opblazen. De gemeente Westland waaronder Maasdijk valt, wilde dat zeer beslist niet, zegt Gooike van Slooten van de Krimpense sloper. De versterkingen worden om die reden in stukken gehakt. Bedrijfsleider Hans Lievaart van Struijk rekent met ruim 7000 ton aan afkomend materiaal. Dat gaat naar de breker van Van Vliet in Hoek van Holland. De bunkers zijn in het begin van de jaren veertig van de vorige eeuw gemaakt uit veel beton en weinig wapeningsstaal. “Asbest is in de bunkers niet verwerkt”, zegt Lievaart. Alleen in een paar bijgebouwen is volgens hem wat van dit materiaal aangetroffen. Voordat de sloop begon, werden de bunkers nagelopen op eventuele achtergebleven munitie. Woensdag verplaatst deBoer een opslagbunker voor munitie 9 meter met behulp van vier hydraulische vijzels. De bunker meet 16 bij 22 meter en weegt ruim 2500 ton. Onder de bunker zit een fundering van een meter hoog. Fundering en bunker rusten op een grindbed. Aan de ‘afzetzijde’ van de bunker is een damwand geslagen. Tegen de damwand is voor de vijzels een stalen ‘afzetbalk’ gemonteerd. Het traject is over de hele lengte uitgegraven. De bunker schuift over de kleigrond naar z’n nieuwe plek.

Mes

“Aan de voorkant van het bouwwerk is een soort mes gemonteerd”, legt Lievaart uit. Deze constructie moet voorkomen dat de bunker zich tijdens het schuiven ‘vastbijt’ in de grond. Voor het schuiven is een dag uitgetrokken.
De bunkers maakten ooit deel uit van de Atlantik Wall. Van het complex zijn een manschappenverblijf, een munitiebunker, een bergplaats en een kantinegebouw overgebleven. Van het kantinebouw blijft alleen een stuk gemetselde muur met een raam behouden. Van de te slopen bunkers blijven enkel wat onderdelen bewaard zoals pantserplaten voor deuren. Struijk heeft die overgedaan aan een geïnteresseerde vereniging. “En mogelijk stuiten we nog op de geheime gangen die er volgens de geruchten onder de bunkers moeten liggen”, hoopt Van Slooten.

Reageer op dit artikel