nieuws

Blok beton meer schuld aan problemen ‘Rijks’ dan bouwer

bouwbreed

Noch de aannemers, noch de projectorganisatie zijn verantwoordelijk voor de nieuwe financiële tegenvallers die aan de verbouwing van het Rijksmuseum kleven.

Dat meldt Job Slok, woordvoerder van het ministerie van Cultuur in reactie op vragen van Cobouw over de nieuwe geldproblemen van het Rijksmuseum.
“Er waren enkele tegenvallers, zoals obstakels in de grond (zoals een betonnen blok), die financiële consequenties hadden. Damwanden konden op bepaalde plaatsen niet op de vereiste diepte worden geslagen, waardoor aanvullende maatregelen noodzakelijk waren.”
Dat er in de eerste helft van 2010 extra meerwerk was, valt de aannemers volgens Slok ook niet te verwijten. Toch werden de meerwerkprocedures aangescherpt. “We zijn scherper gaan toezien op de naleving van de afgesproken procedures. Ook is er nu meer aandacht om extra meerwerk te voorkomen.”
Hoewel de financiële tegenvaller ook indirect komt door het opknippen van het project in zeven percelen, is splitsen nog altijd voordeliger dan de solo-bieding van BAM die voormalig minister Plasterk naar de prullenbak verwees, benadrukt Slok. “Nee, de conclusie luidt niet dat het project beter niet opgeknipt had kunnen worden. Als er indertijd was ingestemd met de inschrijving van januari 2008, had het bouwproject 85 miljoen euro meer gekost dan de situatie nu. Dat is overigens behoudens de aanbesteding van perceel 7, die nog moet plaatsvinden.”
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt informeerde de Kamer vorige week over de nieuwe problemen. Hoe groot de tegenvaller is, mag ze volgens de woordvoerder niet zeggen. “Lopende de verbouwing kan geen specifieke informatie worden verstrekt over financiën, omdat dit de positie van de Staat schaadt. Er is immers nog een aanbesteding die afgerond moet worden.”
Vooralsnog gaat ze ervan uit dat het project binnen de financiële kaders (366 miljoen euro) kan worden uitgevoerd. Enkele aanpassingen zijn daarvoor nodig. Slok: “Op onderdelen is gezocht naar alternatieve oplossingen die minder duur zijn. Bijvoorbeeld het laten vervallen van schilderwerk in tunnels en het vervangen van automatische systemen in de plaats van handmatige.”

Perceel zeven

De bestekken voor het zevende perceel (Restauratie Teekenschool en Villa) worden begin juli verstuurd. Na de zomer worden de inschrijvingen verwacht en kan deze aanbesteding worden afgerond.

Reageer op dit artikel