nieuws

‘Bestemmingsplan Terschelling onvoldoende en onvolledig’

bouwbreed Premium

Den Haag – Het bestemmingsplan Buitengebied van Terschelling is ongeldig. De gemeenteraad heeft te weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van het plan voor de Noordzeekustzone en de duinen van het Waddeneiland. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

“Onvoldoende en onvolledig”, noemde de hoogste bestuursrechter het onderzoek dat de gemeenteraad verrichtte voorafgaande aan het bestemmingsplan. De Raad van State trok die conclusie in een geding dat tegen de gemeente Terschelling was aangespannen door de Waddenvereniging, bewoners en bedrijven van het Waddeneiland. De bestuursrechter vindt het onderzoek onvoldoende omdat slechts een deel van het plan onder de loep is genomen en daaruit een verkeerde conclusie is getrokken. “Het onderzoek is bovendien onvolledig, omdat voor het resterende deel van het bestemmingsplan niet eens onderzoek is gedaan.”
Het bestemmingsplan ‘Buitengebied Terschelling’ omvatte het eiland met uitzondering van de dorpen West-Terschelling, Midsland en Hoorn. Het plan verving oudere bestemmingsplannen.
Als de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan maakt voor het buitengebied, moet rekening worden gehouden met de gevolgen voor de natuur. Het gemeentebestuur mag van de Raad van State aanvragen voor bouwvergunningen die zijn gebaseerd op oudere bestemmingsplannen gedurende een jaar niet in behandeling nemen.

Reageer op dit artikel