nieuws

Ballast Nedam duikt niet onder kostprijs

bouwbreed

Ballast Nedam schroeft nog eerder zijn capaciteit terug dan dat het aannemingsconcern onder kostprijs gaat inschrijven op bouwprojecten.

Dat zei topman Theo Bruijninckx vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. “Wij gaan geen langjarige verliesgevende werken aannemen”, verklaarde de bestuursvoorzitter zich nader. “Dat hoeven we gelukkig ook niet. Onze orderportefeuille is goed gevuld. We kunnen dus gedisciplineerd blijven tenderen.”
Het bouwbedrijf uit Nieuwegein wist in de eerste zes maanden van dit jaar maar weinig grote projecten binnen te halen. Volgens Bruijninckx vooral doordat concurrenten absurd lage offertes indienen. “Het scheelt soms wel 20 procent met onze prijs. We zijn de laatste tijd vaak goede tweede geworden bij aanbestedingen. Maar daar heb je niets aan.”
De moordende concurrentie heeft geleid tot een lichte daling van het orderboek, van 1,81 miljard tot 1,68 miljard euro. Bruijninckx voorziet een verdere afname. Dat zou op termijn kunnen leiden tot ingrepen in het personeelsbestand.
“Sinds de start van de crisis hebben we zo’n 200 banen geschrapt. Dat is geleidelijk gegaan. We hebben ons ontdaan van de flexibele schil. Nu komen mogelijk andere maatregelen om de hoek kijken. Een grote reorganisatie zullen we echter zeker niet doorvoeren.”
Ballast Nedam zag in het eerste halfjaar van 2010 de opbrengsten met 4 procent toenemen tot 625 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat klom met 50 procent naar 6 miljoen euro. Onder aan de streep hield Ballast Nedam 2 miljoen euro over. In de eerste helft van 2009 draaide het bouwbedrijf nog quitte.
Voor het hele jaar rekent Bruijninckx op een daling van de omzet. De operationele winst zal “enkele miljoenen” lager uitkomen dan vorig jaar, toen 17 miljoen in de boeken werd bijgeschreven.
“Het resultaat van de infradivisie zal iets lager liggen dan waar we eerder vanuit gingen, mede door verliezen bij de prefabbetonbedrijven. Daartegenover staat dat Bouw en Ontwikkeling het wat beter doet dan verwacht.”

Reageer op dit artikel