nieuws

Achterhoek halveert programma nieuwe woningen

bouwbreed

De woningbouwprogramma’s voor de periode 2010-2019 in zes Achterhoekse gemeenten worden fors bijgesteld naar beneden. Het aantal van ruim 14.000 woningen wordt gehalveerd tot 5900 woningen.

Hoofdreden is de toekomstige krimp van de bevolking in de regio. De gemeenten Bronckhorst, Berkelland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Winterswijk en Doetinchem, provincie Gelderland en regionale woningcorporaties hebben gezamenlijk afspraken gemaakt om de capaciteit terug te schroeven. Vanaf 2025 daalt het aantal huishoudens in de Achterhoek. Sinds 2005 groeit de bevolking al niet meer. Volgens het Sociaal Economisch Overleg Achterhoek zullen er over dertig jaar 15.000 minder mensen in de Achterhoek wonen dan nu. Volgens de initiatiefnemers moet tijdig op deze trend worden ingespeeld. Ze willen een gezonde woningmarkt intact houden. De Achterhoekse gemeenten zetten in op een hogere kwaliteit van de toekomstige nieuwbouwwoningen. Daartoe moet eerst de kwantiteit worden verminderd. Elke deelnemende gemeente gaat nu inventariseren welke projecten voorrang krijgen en welke worden stopgezet of getemporiseerd. De gemeenten brengen financiële consequenties in kaart als gevolg van het stopzetten of uitstellen van bouwprojecten. Verzoeken voor nieuwe projecten zijn niet geheel kansloos al tenminste een uitzonderlijk goede exploitatie mogelijk is.

Reageer op dit artikel