nieuws

Aannemers moeten met billen bloot

bouwbreed

Ongeveer 1150 aannemers moeten informatie ophoesten over arbeidsongevallen


Daarmee wil minister Donner het aantal ongelukken op de werkvloer gerichter terugdringen. Bouwbedrijven met meer dan vijftig werknemers hebben een brief met vragenlijst gekregen.
“Anoniem invullen mag niet, wel gaan we vertrouwelijk met de gegevens om”, aldus een woordvoerder van de minister. Opgejaagd hoeven de deelnemende bedrijven zich niet te voelen volgens haar. “Om bedrijven te ondersteunen, doen we ze een aanbod mee te doen met een actieplan Arbeidsveiligheid.”
Wat er gebeurt met aannemers die de enquête niet invullen is nog onduidelijk. “Met de Arbeidsinspectie zullen we bekijken hoe we daar mee omgaan. We streven in elk geval naar 100 procent respons. “
In totaal krijgen 5000 bedrijven een oproep. De groep is naar schatting goed voor jaarlijks 92.000 arbeidsongevallen, ongeveer 40 procent van het totaal. De 1150 bouwbedrijven nemen in deze som 29.000 (2007) ongelukken voor hun rekening.
Uit een eerdere steekproef, blijkt dat niet alle ondernemingen ongevallen registreren. Of ze doen het op hun eigen manier. Over de vraag wat een ongeluk met verzuim is, verschillen de meningen.
Het registreren van arbeidsongelukken hoeft in Nederland in de meeste gevallen niet. Alleen ongevallen met fatale afloop, of blijvend letsel moeten worden bijgehouden.

Aanmelden

Of bouwbedrijven deze categorie van ‘ernstige ongevallen’ altijd aanmelden, waagt Jan Warning, directeur van Arbouw (instantie die het ziekteverzuim namens de bouwsector probeert te verminderen) te betwijfelen. “In 5 tot 10 procent van de gevallen gebeurt dat niet.”
Het verminderen van het aantal ongelukken op de werkvloer is nodig in verband met Europese afspraken.
Tussen 2008 en 2012 moet het aantal incidenten met 25 procent zijn gedaald. Begin dit jaar liet Donner doorschemeren dat de doelstelling nog lang niet in zicht is. In de bouwsector zou het aantal ongevallen zelfs licht stijgen.

Reageer op dit artikel