nieuws

Aandacht voor juiste afvoer armaturen

bouwbreed

Niet alle installateurs halen de lampen uit afgedankte armaturen, constateert de Stichting LightRec uit Zoetermeer. Opleidingsinstituut MLO van lichtontwerper Meutzner Licht Design legt zijn cursisten na de zomer uit hoe ze armaturen moeten inzamelen.

Als een lamp in de oude armatuur blijft, wordt hij niet op de juiste manier herverwerkt, schetst de vereniging van producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen.
“Armaturen eindigen nog te vaak bij de oudijzerhandelaar”, zegt woordvoerder Jeroen Bartels van LightRec. Vaak zitten er ook nog pcb-houdende condensatoren in die als klein chemisch afval moeten worden afgevoerd. Meutzner uit Woerden maakt deelnemers aan zijn opleiding duidelijk dat afgedankte armaturen bij het milieudepot moeten worden ingeleverd.
De Nederlandse vereniging Verwijdering Metalektro Producten zamelt voor LightRec lampen en armaturen gratis in. De inzameling is bedoeld voor professioneel gebruikte energiezuinige lampen. LightRec verwacht dat de toepassing hiervan de komende jaren sterk zal stijgen. Het initiatief van Meutzner moet er mede voor zorgen dat de lampen niet in het milieu komen.

Reageer op dit artikel