nieuws

Zoektocht naar gevel van de toekomst

bouwbreed Premium

Duurzaamheid is vanzelfsprekend, net zoals dat een gebouw niet in mag storten

De aandacht moet nu uitgaan naar hoe we met een nieuwe generatie mensen, tools en productiemethoden de kwaliteit van gevels verhogen.
Dat was de tendens van het congres ‘The future envelope 4’ in de Aula van de TU Delft. “Tien jaar geleden zochten we naar energiezuinigheid, die is inmiddels optimaal. Nu gaat het om het individualiseren van gevels”, aldus Ulrich Knaack van de Facade Research Group van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Duurzaamheid heeft volgens hem hoge prioriteit, maar de meeste sprekers namen het woord niet in de mond. “Het is het vermelden niet waard”, zei Thomas Rau van Transsolar Climate Engineering uit Duitsland. “We eisen ook niet dat een gebouw niet instort, want dat is vanzelfsprekend.” Volgens Rau gaat het nu om het vinden van nieuwe architectonische vormen voor de gevel. Dat gaat des te beter als rekening gehouden wordt met de vereiste prestaties.
“Projectontwikkelaars vragen om duurzaamheid (sustainability). Daar moeten architecten de komende decennia dus rekening mee houden”, aldus Rau. “We moeten ons richten op de kwaliteit van de omgeving (binnen zowel als buiten) en de verlangde prestaties. We weten nog steeds niet wat duurzame architectuur werkelijk betekent en wat de gevolgen, kansen en mogelijkheden zijn.” Hij liet enkele recente gevels zien van hoge gebouwen met natuurlijke ventilatie. “Een dubbele gevel biedt mogelijkheden en is ook leuk qua beleving. Maar de toekomstige gevel is enkel en lijkt op de menselijke huid”, voorspelde Rau. Hij houdt het voor mogelijk dat de huidige glazen gevels worden opgevolgd door dichte gevels met openslaande ramen.

Robots

Het congres beperkte zich niet tot de vormgeving van gevels, maar behandelde ook de ontwikkeling van systemen, materialen en productiemethoden. Volgens Ulrich Knaack had bijvoorbeeld glas tien jaar geleden beperkingen die nu opgeheven zijn. Daarnaast leidt de digitalisering tot nieuwe gereedschappen voor ontwerpers en gevelbouwers.
“De robots komen eraan in de praktijk”, aldus Knaack. Daarmee worden bakstenen gevels geprefabriceerd of op de bouwplaats gestapeld, met open patronen en vloeiende vormen. Architecten kunnen virtueel ontwerpen en met rapid prototyping driedimensionaal printen, zelfs in kleuren. Schermen van computers vormen een virtuele gevel. Nieuw is ook het integreren van led-verlichting in de gevel, wat afwisseling van textuur en grafische toepassingen mogelijk maakt. Bewegen doen gevels echter nog niet. “Dan raken we te ver van de realiteit”, vond Rau.

Reageer op dit artikel