nieuws

Snel scoren

bouwbreed Premium

Zo snel mogelijk scoren is vaak belangrijker dan zo hoog mogelijk scoren

Zelfs in deze tijd waarin het vaak voorkomt dat om realisatie van projecten mogelijk te maken sterk bezuinigd moet worden. Er wordt gerekend zonder winst, er worden bezuinigingsvoorstellen gedaan en allerhande besparingsacties ingezet.
Vaak kan men met wat slimmigheden en goede samenwerking met gemak een bouwsom met enkele tientallen procenten terugbrengen. Naarmate dit percentage oploopt komt realisatie in zicht. Met even doorzetten is ook de winst weer veilig. Maar zodra realisatie haalbaar is blijkt vaak dat niet een zo groot mogelijke besparing telt, maar gewoon het feit dat je bezuinigt op zich…
Men is al snel tevreden met uitvoering in zicht. Hoewel met wat extra werk en slimmigheid vaak verdubbeling van de ingezette besparing mogelijk is, wordt zodra er een substantiële besparing op de radar verschijnt hier meteen op geschoten.
Het is jammer hoe makkelijk een meevaller het eindpunt van optimalisatie betekent. Vaak is er excuus: ‘het budget is nu toch al gehaald’, ‘nu doorzetten nu de besparing in zicht is!’, ‘geen tijd voor meer gedoe, we moeten nu snel scoren’.
Bouwers zijn geen ondernemers. We vinden ons vak rocket science en vinden het al genoeg uitdaging een project binnen budget te realiseren.
Bouwen is meer emotie. Nadat een werk in contract is gaat het er om een keurig werk neer te zetten. We zijn dan niet meer bezig met geld verdienen, maar met het beoefenen van een vak.
Waren we handelaren of retailers geweest, dan ontleenden we er juist eer aan om prijzen eindeloos te reduceren. En zo gek veel wijken we toch niet van deze groepen af? Immers brengen we via een gigantisch netwerk van handel een vormgegeven stapel materialen naar onze klant.
Misschien is het daarom dat de meeste ketenpartijen in de bouw worstelen om boven een rendement van een paar procent uit te komen. Het budget is immers toch wel gehaald.

Voorzitter deNieuwbouw

Reageer op dit artikel