nieuws

‘Snel beginnen met Atalantaproject Emmen’

bouwbreed Premium

De gemeenteraad van Emmen kan onvoldoende beoordelen of het Atalantaproject financieel haalbaar is. Dit staat in een kwartaalrapportage van adviesbureau Twynstra Gudde over het project.

Atalanta omvat de bouw van een nieuw Dierenpark, een nieuw theater, een ondertunneling van de Hondsrugweg en de aanleg van nieuwe infrastructuur en kost in totaal 465 miljoen euro. Twynstra Gudde is extern risico-adviseur van de Emmer gemeenteraad en brengt elk kwartaal een rapport uit. Er bestaat nog onduidelijkheid over talloze zaken, aldus Twynstra Gudde, onder meer over de aanbesteding van de uitvoering van de tunnel (bijna 100 miljoen). Ook bij de diverse soorten risico’s, zowel qua exploitatie als in de uitvoering, worden kanttekeningen geplaatst. Een daarvan is de vraag of voldoende verzekerd is dat het dierenpark het geld daadwerkelijk aan de nieuwbouw zal besteden.

Slecht

Volgens Jan van Goethem van oppositiepartij Wakker Emmen (met vijf zetels de derde partij in de raad), is de financiële onderbouwing van Atalanta slecht. “Wij hebben al diverse keren geroepen om ermee te stoppen, zeker in deze tijd waarin we voor grote bezuinigingen staan.” Maar volgens CDA-fractievoorzitter Bouke Durk Wilms is de conclusie van Twynstra Gudde “logisch”. “Er ligt immers nog geen ondernemingsplan op tafel van het dierenpark. Dat ligt er na de zomer en dan pas kun je pas als raad beoordelen hoe een en ander financieel in elkaar steekt.”
CDA en de twee andere collegepartijen PvdA en VVD willen, aldus Wilms, dat er zo snel mogelijk wordt begonnen met uitvoering van het plan. “Wij vinden dit een heel belangrijk project en willen er vaart achter zetten.” Raadslid Jan Dijkgraaf (GroenLinks) zegt het project “positief kritisch” te volgen. “Maar niet tot in het oneindige. Het businessplan van het dierenpark had er allang moeten liggen.” De raadscommissie vergadert vandaag over de rapportage.

Reageer op dit artikel