nieuws

Ontgraven metrostation Rokin hervat

bouwbreed

Bij station Rokin, dat inmiddels is aangeboord door de eerste tunnelboormachine, is nu ook het ontgraven weer opgepakt

Dat is mogelijk nu de voegen tussen de diepwandpanelen voldoende bevroren zijn.
Na de verzakkingen bij station Vijzelgracht zo’n twee jaar geleden, en de impasse die daar op volgde, zijn nieuwe methodes uitgewerkt om de diepe stations voor de Noord-Zuidlijn af te bouwen. Er is gekozen om de voegen tussen de diepwandpanelen te bevriezen. Zo moet worden voorkomen dat zandvoerend water door de voegen de bouwput instroomt. De dure vriesmethode wordt toegepast bij stations Vijzelgracht en Rokin.
Het derde diepe station, Ceintuurbaan, was op het moment dat de problemen ontstonden, al ontgraven tot onder de tweede zandlaag. Daar zijn de aannemers al die tijd doorgegaan met bouwen.
Het ontgraven van station Vijzelgracht is een paar maanden geleden weer opgepakt. Het station is inmiddels 4 meter dieper ontgraven tot 17 meter beneden NAP. Vorige week is ook een begin gemaakt met het ontgraven van station Rokin. Dat bevindt zich momenteel op een diepte van zo’n 14 meter onder NAP. Via twee ontgravingsslagen moet het uiteindelijke niveau van 26,5 meter onder NAP worden bereikt. Het graafwerk is overigens voor iedereen te volgens vanaf een ondergronds uitkijkpunt in station Rokin dat begin dit jaar werd geopend.

Luchtdruk

Hoe de laatste meters van station Vijzelgracht worden afgegraven staat volgens contractmanager Gerard Scheffrahn van de dienst Noord-Zuidlijn nog niet vast. Misschien wordt er onder verhoogde luchtdruk gewerkt, zoals dat succesvol gebeurde bij station Ceintuurbaan. Stations Vijzelgracht en Rokin worden zo’n 5 meter minder diep ontgraven dan Ceintuurbaan, dus het gevaar van opbarsten van de bodem is in principe kleiner. Werken onder verhoogde luchtdruk was bij deze twee stations in de oorspronkelijke plannen niet voorzien. Maar er loopt momenteel een onderzoek of het toch wenselijk is. Scheffrahn verwacht dat binnenkort een knoop wordt doorgehakt.

Reageer op dit artikel