nieuws

Netwerken

bouwbreed Premium

Het lijkt alsof het onderdeel uitmaken van netwerken een belangrijke behoefte is geworden

Iedereen doet mee, waardoor er een gigantische poel van mensen is die zich wenst te groeperen.
Platforms als LinkedIn maken het zo gemakkelijk om te groeperen dat er om elk onderwerp wel een schare fans verzameld kan worden. Maar ook netwerkorganisaties (stichtingen e.d.) schieten als paddestoelen uit de grond. Er is altijd wel een onderwerp om je op te richten. Zo bestaan er netwerkorganisaties voor zzp’ers die werken voor adviesbureaus die zich richten op duurzaamheid en toeleveren aan de bouw, of voor ondernemers die zich richten op nieuwe prefabtechnieken met bamboe en daarbij gebruik maken van BIM. Ik zal er verder niet over uitwijden.
Het frustreert me echter ontzettend hoe slecht netwerken onderling verbinding zoeken. Zo zie ik per jaar ongeveer twee nieuwe netwerken voor jonge vernieuwers in de bouw opstaan. Die hebben dan elk een subtiel andere nuance in hun doelstelling. Toch voelen ze daarbij de noodzaak om zoveel mogelijk overlap met bestaande netwerken te bewerkstelligen en zoveel mogelijk terrein te beslaan. Iedereen wil de grootste zijn en zo zijn de personen in een netwerk steeds meer bezig met het verwerven van aandacht, in plaats van de inhoudelijke doelstelling.
Het probleem van netwerken is dat ze niet netwerken. Men richt zich op het eigen thema en claimt het algemene eigenaarschap daarvan. Zou je de verhouding tussen het totale aantal personen die participeren in netwerken en het totale aantal netwerken meten, dan zou je er op uitkomen dat er een informeel netwerk of netwerkorganisatie per vijf hoofden bestaat. Elk netwerk heeft daarentegen wel honderden leden, wiens aandacht gigantisch verwatert. De vijf personen per netwerk die nog echt een bijdrage weten te leveren leveren zijn echter bezet met het verwerven van bestaansrecht.
Laten we zo voortgaan, dan heeft straks iedereen zijn eigen netwerk (verhouding 1 op 1). En zo luiden de netwerken het begin van het tijdperk van de individualisering in.
Voorzitter deNieuwbouw

Reageer op dit artikel