nieuws

Licht op de stad

bouwbreed Premium

Deze week buitelden de onderwerpen waar ik over zou kunnen schrijven in deze column over elkaar heen

Ik was twee dagen in Kopenhagen om de bijna 700 inzendingen te kunnen beoordelen van de Velux prijsvraag The Future of Light. De Deense dakramenfabrikant Velux vraagt al vele jaren aan studenten uit de hele wereld om hun studieprojecten die over licht gaan in te zenden. Ook worden docenten uitgedaagd projecten met licht als thema te organiseren. Wat zou het aardig zijn als ook een Nederlandse bouwmaterialenfabrikant zo’n prijs zou instellen. We kennen natuurlijk al de Lensvelt de Architect interieurprijs voor gerealiseerde projecten, maar een prijs speciaal op studenten gericht is natuurlijk ook geweldig. Onder de lezers van deze column zitten vast gegadigden voor de organisatie. Ik kan over de uitslag uiteraard niets zeggen, maar wil alvast wel verklappen dat er veel projecten waren ingezonden met lichtcondities in een stedelijke omgeving als onderwerp. Het CPB wees ons deze week op het nog steeds toenemende belang van onze steden voor onze samenleving en de noodzaak daar duidelijke ontwikkelrichtingen voor te kiezen. Dat laatste is natuurlijk niet makkelijk in de polder. Het zou me verbazen als het op dit moment tijdens de formatie aan de orde wordt gesteld, maar toch vraagt dit onderwerp om een sterke visie en regie. Een regie die ook nodig is in het nadenken over 2018Brabant Culturele Hoofdstad. Ik mocht donderdag spreken op de werkconferentie “2018Brabant, culturele entiteit-culturele identiteit”, georganiseerd door het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur. Vorig jaar maakte mijn bureau in opdracht van 2018Brabant een reeks kaartbeelden waarin wij Brabantstad en haar culturele infrastructuur weergaven. In Brabant is zoals in veel andere regio’s in Nederland al sprake van een verregaande verstedelijking, waaraan zelfs mensen in kleine dorpen deel van uit maken. Het is fascinerend na te denken over alle verschillende vormen van stedelijkheid in Nederland, en hoe steden, dorpen en landschappen elkaar kunnen versterken, met insluiting van de plaatsen voor voedsel- en energieproductie die we ook hard nodig hebben. De toenemende aandacht voor duurzaamheid heeft in ieder geval tot gevolg gehad dat iedereen weer op een integrale wijze aan oplossingen wil werken. Tot slot nog: de meest radicale cradle -to- cradle oplossingen die ik tot dusverre heb gezien zijn te vinden in de installaties van kunstenaar en vormgever Joep van Lieshout in de Onderzeebootloods in Rotterdam heeft geplaatst. Gaat dat zien!

Architect en directeur MVRDV, Rotterdam

Reageer op dit artikel