nieuws

Keulen bouwt groeve voor archief

bouwbreed

Demler Spezialtiefbau uit Netphen bouwt een groeve voor de berging van alle archiefstukken waar het gemeentearchief van Keulen is ingestort. De groeve bestaat uit 63 boorpalen tot 30 meter diep.

Om het gewicht te spreiden staat de 100-tons boormachine op een laag van 80 centimeter granulaat op matten van geotextiel. Demler plaatst twee palen per dag. Van het archief is zo’n 90 procent geborgen, de rest ligt in het grondwater. De groeve wordt tot zo’n 12 meter diep voorzichtig uitgegraven. De kosten bedragen circa 10 miljoen euro.
In september moet de berging van archiefstukken zijn voltooid. Een 26 meter diepe schacht wordt gebouwd van waaruit experts de diepwand van het station van de U-Bahn inspecteren. De meeste deskundigen nemen aan dat de aanleg van de U-Bahn de instorting van het archief veroorzaakte. Op 3 maart 2009 ontstond een enorme grondbreuk buiten de diepwand. Twee woningen en een groot deel van het archiefgebouw verdwenen. Er vielen twee doden.

Reageer op dit artikel