nieuws

Kalkzandsteen beter bij brand dan gedacht

bouwbreed Premium

De Europese Vereniging van Kalkzandsteenproducenten ECSPA heeft de brandwerendheid van kalkzandsteenwanden onderzocht

Daarbij zijn de gevoeligste parameters vastgesteld, brandproeven gedaan en berekeningen gemaakt.
Volgens de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform (VNK) stijgt de druksterkte van kalkzandsteen bij brand eerst (het kristalwater en het gebonden water komen vrij) en daalt zij pas boven 600 graden Celsius. Dan verandert de chemische structuur en neemt de isolatiewaarde toe, waardoor de wand bijdraagt aan de beperking van de brand. Uit de proeven en berekeningen komt naar voren, dat kalkzandsteenwanden een hogere brandwerendheid hebben dan de Europese normen voorschrijven.
De VNK verwacht dat de nieuwe gegevens snel hun weg naar de Europese en nationale normcommissies vinden.

Reageer op dit artikel