nieuws

Finse kerncentrale is nu vier jaar over tijd en veel duurder

bouwbreed

De kerncentrale die het Franse Areva en Siemens samen bouwen in Olkiluoto in Finland is zeker vier jaar over tijd en wordt ook bijna twee keer zo duur.

De centrale, de eerste van het European Pressurized Water ofwel EPR-type, zou oorspronkelijk vorig jaar april moeten draaien, maar dat wordt nu op zijn vroegst 2013. Dat zou dan betekenen dat de uitvoerende bouw, verzorgd door Bouygues, en installatie meer dan acht jaar hebben geduurd. Het prijskaartje is inmiddels omhoog gegaan van drie naar 5,3 miljard euro. Vermoedelijk zal het nieuwe uitstel nog eens een half miljard gaan kosten.
De problemen worden vooral veroorzaakt doordat tijdens de bouw zelf allerlei onverwachte technische problemen opgelost moeten worden, vaak ook omdat de toezichthouder TVO voortdurend met nieuwe eisen voor dit nieuwe type centrale komt. Ook bij de bouw van een soortgelijke centrale in het Franse Flamanville doen zich inmiddels grote vertragingen voor.

Reageer op dit artikel