nieuws

Fase I Meerstad mag doorgaan

bouwbreed Premium

De ontwikkeling van de grote woonwijk Meerstad in Groningen mag doorgaan

Dit heeft de Raad van State gisteren bepaald in een zaak die was aangekaart door omwonenden en twee projectontwikkelaars. De bouw begint nog dit jaar.
De bezwaren zijn voor het merendeel afgewezen. De gemeenten Groningen en Slochteren mogen beginnen met de eerste fase Meerstad Midden. Die omvat de bouw van 6700 woningen, de aanleg van een 650 hectare groot meer, nieuwe natuur en twee ontsluitingswegen.
De Raad van State gaf de tegenstanders wel gelijk op het punt van de aanleg van een zuidelijke ontsluitingsweg. Deze weg moet op een andere plek komen, omdat die nu staat gepland op 40 meter van een woning. Het belang van een snelle aanleg van deze weg is onvoldoende afgewogen tegen een optimaal woon- en leefklimaat van de bewoner, aldus het rechtscollege.
De bestuursrechter bepaalde verder dat in een straal van 300 meter rondom recreatieterrein Grunopark geen woningen mogen worden gebouwd, omdat daar veel buitensportactiviteiten plaatsvinden.
Meerstad is een 2600 hectare groot gebied tussen de stad Groningen en Slochteren waar 10.000 woningen worden gebouwd. De uitvoering duurt 25 jaar en kost 1 miljard euro.
Mede door de economische crisis kampt Meerstad met tegenslag. In plaats van de verkoop van 600 woningen per jaar, gaat men nu uit van 150 woningen dit jaar, oplopend van 225 tot 300 woningen in de komende jaren.

Reageer op dit artikel