nieuws

Euro 2016 manna voor Franse bouw

bouwbreed

Frankrijk wil in totaal 1,7 miljard euro investeren in voetbalstadions voor het Europees kampioenschap van 2016 dat het onlangs kreeg toegewezen.

Geschat wordt dat Euro 2016 de Franse bouw de komende jaren daarmee 15.000 banen extra kan opleveren. “Dit is manna voor de bouwwereld”, stellen veel Franse media dan ook.
Voor het voetbaltoernooi worden vier nieuwe stadions gebouwd. In veel gevallen gaat het daarbij om plannen die al lange tijd in de pijplijn zitten.
Lille krijgt voor 282 miljoen euro een multifunctioneel stadion voor 50.200 toeschouwers met een afsluitbaar dak en een gedeeltelijk verwijderbaar veld. In Lyon komt een stadion voor 60.000 toeschouwers met aanpalende kantoren en andere voorzieningen dat 450 miljoen gaat kosten. Dit complex zou al eerder gebouwd worden maar stuitte op juridische problemen met de bouwvergunning. In het kader van Euro 2016 zal het nu toch koste wat het kost op tijd klaar moeten zijn.
Bordeaux kan haar bestaande plannen voor een stadion met 43.000 plaatsen en een prijskaartje van 165 miljoen nu ook realiseren en daarmee eindelijk het uit 1938 bestaande complex, dat ernstig te kampen heeft met betonrot, vervangen. Het vierde nieuwe stadion komt in Nice en krijgt een capaciteit van 35.000 mensen met een prijskaartje van 200 miljoen.

Parc des Princes

Naast die nieuwbouw worden acht bestaande stadions gerenoveerd en aan de hedendaagse eisen aangepast. Dat zijn onder meer het Parc des Princes en het Stade de France in Parijs, het Veldodrome-stadion in Marseille en de stadions in Nancy, Straatsburg, Toulouse en Lens. De Franse overheden zullen 40 procent van het benodigde bedrag op tafel leggen. Daarbij zullen de regionale overheden en de gemeenten op moeten draaien voor de infrastructuur rond de nieuwe voorzieningen.

Eiffage

Het is de bedoeling dat de rest wordt opgebracht door het private bedrijfsleven, waarbij vooral wordt gekeken naar de grote bouwbedrijven en de eigenaren van de betrokken voetbalclubs.
Zo is nu al bekend dat Eiffage het stadion van Lille bouwt waarbij haar ontwikkelingstak Elisa de financiering verzorgt terwijl zowel Vinci als Bouygues in de markt zijn voor een pfi-constructie voor het stadion in Marseille. Verder zal het televisiekanaal M6 als eigenaar van Bordeaux 100 miljoen in het project in Bordeaux bijdragen.

Reageer op dit artikel