nieuws

EU moet fors investeren in energie-infra

bouwbreed

De Europese Unie moet zwaar investeren in energietechnologieën en netwerken. In een Europese energiemarkt is dat onontkoombaar, vindt de Europese bouwfederatie FIEC.

De Europese Commissie heeft recentelijk zelf toegegeven dat de realisatie van Transeuropese energienetwerken geteisterd wordt door vertragingen en knelpunten. Naast leveringszekerheid speelt de klimaatverandering die vraagt om koolstofvrije energieproductie.
Dat, zo vindt de FIEC, is alleen maar haalbaar als de komende tijd volop ingezet wordt op investeringen in de energie-infrastructuur en dan vooral in smartgrids en supergrids. Economisch gezien is het eveneens handig om dit te doen. Dit soort investeringen geven een strategische voorsprong, zijn arbeidsintensief en resulteren in hoogwaardige projecten.
De federatie vindt dat de huidige budgettaire problemen in de EU-landen geen belemmering mogen vormen voor de investeringen. Ze ziet daarbij voor de unie een rol weggelegd. “Wij mogen deze kans niet missen om groene banen te scheppen en tegelijkertijd nieuwe energie-infrastructuur te realiseren”, aldus de organisatie.
Om dit alles te realiseren moet de EU volgens haar nog wel het aantal administratieve knelpunten verminderen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels