nieuws

Enschede bouwt wijk in hoge woondichtheid

bouwbreed

De gemeente Enschede gaat het stedelijk wonen in hogere dichtheid uitbreiden met 26.000 vierkante meter.

In de spoorzone tussen de wijk Roombeek en de binnenstad komen hoofdzakelijk appartementen en eengezinswoningen met een hogere begane grondhoogte dan normaal: 4,75 meter. Dat moet een flexibele invulling van de woning, bijvoorbeeld een combinatie van werken en wonen, stimuleren.
Het stedenbouwkundig plan, van de hand van het bureau West 8, behelst de bouw van aaneengesloten panden van maximaal vier lagen die de smalle straatjes van wanden voorzien. Enschede neemt het middeleeuwse Bergkwartier in Deventer als referentiebeeld. Zo’n woonmilieu kent de stad nog niet. Dankzij de relatief hoge dichtheid (veertig woningen per hectare) en smalle straatprofielen is er ruimte voor een plein met bomen.
Gekozen wordt voor een pandsgewijze architectuur, dus is het waarschijnlijk dat meerdere architecten worden ingezet. De gemeente streeft naar een gevarieerd en kleinschalig straatbeeld. Het programma bestaat hoofdzakelijk uit wonen en voor een klein deel uit kantoren, cultuur, onderwijs en horeca.
De gemeente Enschede, projectontwikkelaar Proper-Stok en woningcorporatie de Woonplaats tekenen 9 juni een intentieovereenkomst om gezamenlijk het stedenbouwkundig en beeldkwaliteitsplan vast te stellen. Dat zal na de zomer zijn. Architecten zijn nog niet geselecteerd. In 2011 zou de eerste schop de grond in kunnen.
Tot 2020 worden de spoorzones van Enschede opnieuw ontwikkeld. Dit middengebied is het eerste in een reeks van deelprojecten.

Reageer op dit artikel