nieuws

Druk op handel geeft kansen

bouwbreed

Somberheid troef bij de handelaren in hout en bouwmaterialen

De scherpe prijzen leveren de aannemers buitenkansjes op.
De handel mokt over slecht gevulde orderportefeuilles. Niet alleen laat de vraag te wensen over.
Ook nog eens dalen de prijzen. De verwachting is dat in 2010 het productievolume ten opzichte van vorig jaar met een kleine 8 procent daalt. Het verlies vergeleken met 2008 bedraagt zelfs 13 procent. De rekenmeesters denken dat het dal bereikt wordt in 2011, het jaar waarin de krimp slechts 2 procent zou moeten zijn.
Spannende tijden dus, met de zekerheid dat aan geen van de getallen een garantie hangt. Eén vonk in het Midden-Oosten of een Rus die komende winter de gaskraan dicht draait en alle kaarten liggen weer anders.
De prijzen voor beton- en ophoogzand zijn 3 procent gestegen. Metselzand en grind werden 2 procent goedkoper. Regionaal zijn de verschillen groot. De Haagse aankondigingen meer wegen aan te leggen, lijken voor opwaartse druk op de zandprijzen te zorgen.
Geen nieuws over vuren en hardhout. Wel valt op dat de vraag naar het duurzaam geteelde hout toeneemt. Slogan: koop FSC.
De prijzen van koper en aluminium stegen met 2 en 3 procent. Lood daalde 2 procent in prijs. Zink bleef op zijn plaats.
De metalen werden afgelopen maanden flink goedkoper. Koper en aluminium leverden 7 procent in. Lood duikelde 18 procent, zink werd 17 procent goedkoper. Voor beton- en balkstaal zijn prijsdalingen op komst. Bij de kunststoffen stegen de prijzen van PP met een tientje per ton.
(NBI)

Reageer op dit artikel