nieuws

Chinese Muur sterk dankzij mengsel met rijst

bouwbreed Premium

De Chinese Muur heeft de tand des tijds doorstaan omdat hij is gebouwd met een mortel van gebluste kalk met rijstepap

Dat hebben onderzoekers van de Zhejiang Universiteit in Hangzhou ontdekt. “De mortel bestaat uit organische en anorganische stoffen”, aldus Zhang Bingjian, hoogleraar scheikunde aan de universiteit. “De organische component is amylopectine, afkomstig van rijstepap die aan de mortel is toegevoegd. De anorganische component is calciumcarbonaat. De amylopectine zorgt voor een compacte microstructuur en een hoge sterkte.” Het resultaat is dat planten vrijwel geen kans krijgen om de constructie aan te tasten. De Chinese Muur is ruim 8800 kilometer lang en in delen gebouwd tussen 221 voor en 220 na Christus.

Reageer op dit artikel