nieuws

Bouwsector gevoelig voor Oranjegekte

bouwbreed

De bouwsector moet komende weken rekeninghouden met een productiedaling als gevolg van het WK voetbalDat blijkt uit onderzoek van het economisch bureau van ING. Volgens de bank is de bouw zo ‘Oranjegevoelig’ dat de activiteit in de sector met 0,6 procent zal afnemen. De daling wordt veroorzaakt doordat de aandacht van bouwvakkers tijdens het toernooi niet alleen gericht is op het werk. “Metselaars stoppen vaker om even naar de radio te luisteren; werknemers nemen een paar uurtjes verlof om een belangrijke wedstrijd niet te missen”, verklaart ING-econoom Stefan van Woelderen.
Met maar liefst 90 procent mannen in het personeelsbestand is een relatief groot gedeelte van de werknemers afgeleid door voetbal, aldus Van Woelderen. Daar komt nog bij dat juni normaal een van de drukste maanden is voor de bouw. “Voor de bouwvak af, is een begrip in de sector. Daardoor liggen de werkzaamheden in juni circa 15 procent boven het jaarlijkse gemiddelde. Gebeurtenissen in deze maand kunnen van grote invloed zijn.”
De verwachte productiedaling van 0,6 procent steekt schril af tegen de stijging van de gemiddelde 2,3 procent in de junimaand in jaren zonder groot voetbalevenement.
Veel mogelijkheden om de daling te voorkomen, hebben aannemers volgens ING niet. Vervangend personeel is moeilijk te krijgen. Van Woelderen: “Mogelijk is het wel makkelijker om Poolse werknemers in te zetten. Anders dan twee en vier jaar geleden, doet Polen niet mee aan dit toernooi.”

Positieve weerslag

Alleen maar negatief pakt het aanstaande WK overigens niet uit voor de bouw. Uit het onderzoek van ING blijkt dat de Oranjegekte een “duidelijke positieve weerslag” heeft op het humeur van bouwondernemingen. Ten tijde van een groot toernooi kijken zij veel optimistischer naar de toekomst dan wanneer er geen wedstrijden zijn.
Volgens ING varen vooral de horeca en de detailhandel wel bij het WK voetbal. Voor deze sectoren is het bijna noodzaak om in te spelen op het sportevenement.

Reageer op dit artikel